weby pro nejsevernější čechy

Lyžaře Bauera prohnal jen varnsdorfský biker

Poslední květnovou sobotu se konal v Klatovech již 17. ročník asi nejznámějšího českého MTB maratonu – Král Šumavy. Po loňském propršeném ročníku přálo letos cyklistům počasí více, avšak bahna po předešlých deštích v lese zůstalo poměrně dost. Střední trať 70km ozdobili svou účastí také bronzoví medailisté z OH ve Vancouveru Lukáš Bauer a Martin Jakš, kteří rozhodně nepřijeli jen pro účast, vždyť Lukáš před lety na této trati dokonce zvítězil.

Proti lyžařům se však letos ve startovním poli čítajícím přes 1200 cyklistů postavil také varnsdorfský cyklista Jan Novota hájící barvy ústeckého Fun Bike Teamu, který se rozhodl cestu za dalším triumfem Bauera překazit. „Od 20. km jsme s Lukášem a Martinem zůstali jen ve třech. Kluci ale prakticky nestřídali, tak mi bylo jasné, že se musím pokusit naší trojici roztrhat. Ve sjezdech na bahně lyžaři trochu ztráceli, což se dalo čekat, ale překvapili mě, jak skvěle jeli do kopce. Když Martin na 35. km v kopci trochu poodjel, už jsem se loučil s cyklistikou, protože jsem před závodem několikrát v žertu prohlásil, že jestli mě porazí i lyžaři, tak končím“, usmíval se po závodě šťastný celkový vítěz Jan Novota.

Ještě na brodu, což je jedno z divácky nejatraktivnějších míst závodu, jeli prakticky pohromadě, od 40. km se ale Honza olympionikům pomalu vzdaloval. „Posledních 30km to byla trochu hra na honěnou, všichni jsme na sebe v kopcích viděli, ale stále se od sebe vzdalovali. Když mi hlásili 2 minuty odstup na Lukáše, tak už jsem věděl, že to bude dobrý. Přeci jen kluci jsou v tréninku teprve 3 týdny a závodit jsou zvyklí do hodiny, tady to na ně bylo ke konci už asi dlouhý:“ Do cíle si nakonec vítěz přivezl téměř čtyřminutový náskok na druhého Lukáše Bauera, Martin Jakš se v závěru propadl na 5. místo.

A co říkal po závodu Lukáš Bauer? – „Super. Jelo se mi dobře, na prvního, Honzu Novotu, jsme neměli, do kopce jsme stačili, ale ve sjezdech nám ujížděl, což se pak těžko dojíždělo. S druhým místem jsem spokojený, byla perfektní organizace. Blátivá trať, ale to se dalo čekat.“

Na královské dlouhé trati 105 km zvítězil Bauerův kolega z týmu Volvo Auto Hase MTB Ondra Fojtík před druhým Tomášem Kozákem (Hepos Plzeň) a třetím Markem Pokorným (Hatex).