weby pro nejsevernější čechy

Kudy tudy, červen 2010

Jsou tu prázdniny, což ocení kantoři i žáci. Jak jim závidím.

Na prázdniny se jezdí k babičce a nebo k moři a jak mi tu naznačil překlep, je možné jet i k oři, což se právě hodí, neboť před chvilinkou došel email, který zve na tradiční (sedmadvacáté) rodeo v Království u Šluknova. Uskuteční se 17. července od 13.00 hodin a krom koní a westernových jízd nabízí stánky, hudbu a spoustu dobrot. Kdyby nepršelo, bylo by všechno lepší, jestli mě paměť neklame, vloni sprchlo.

 

Stejnou zkušenost (s deštěm) udělali vloni i na PodJedlovou festem, přesto pokračují i letos dalším, třetím ročníkem a prázdniny tady ve výběžku(.eu) vlastně zahajují. Tak 3. července zahrají místní By NO Means a taky Mandava, ale i Martin Kraus a Krausberry, Martin Hladík a velice omlazený Blue Efect. Největšími písmeny jsou vyvedeni Wohnouti a jo, asi jsou to už hvězdy, ty kluci Homolovi.

 

Desátého července bude minifestiválek na rumburské Konírně. Ze zprávy, kterou o téhle akci máme vybírám: „Již po třetí se chystá rocková kapela WWS uskutečnit koncert na Konírně v Rumburku. Na předešlých akcích vždy vystupovaly tři kapely. Letos pořádající kapela WWS pozvala sedm kapel rockových, punkových nebo metalových. Z indiánského městečka Růžová přijede punkové uskupení Ma.Pa.Ho., z Liberce crossoverová kapela Last exit a z Děčína punk-rockoví Sklep. Z místních kapel vystoupí začínající varnsdorfské grungové těleso Waypool, varnsdorfský ostřílený haevy- metal Blizard a rumburští Wrata Wot Stodoli, kteří mimo fagotu, pozvali na festival i klarinetistu! Do postele nás uloží Death-metaloví Bonesaw of the brians. „Punk není mrtev,“ zdá se.

 

Vážně se bude celé prázdniny hrát v bazilice Panny Marie ve Filipově, kde proběhne IV. ročník mezinárodního varhanního festivalu. Každou neděli od 14.00 hodin se uskuteční jeden koncert (volný vstup!) a duše festivalu pan Jiří Chlum mluví o mimořádně vysoké kvalitě všech interpretů. Jako kuriozitu zmínil uvedení jedné věty (Vltavy) z cyklu Má vlast v úpravě pro varhany, kterou provede Tomáš Flégr (11/7).

 

Trochu z jiného soudku je setkání „matýskářů“, které proběhne od 9. do 11. července v Dolní Poustevně. Matýsek je vůz ŠKODA 706 RTHP, který už sice nepatří k úplnému výkřiku hasičské techniky, ale stále je pro požárníky srdeční záležitost. Letos posedmé se na této akci sejdou (sjedou) fanoušci tohoto zařízení a při tom budou soutěžit v poněkud bizarních disciplínách, jako je „hod startérem“, „přenos rezervy“ a nebo „tahání cisterny“. Součástí akce bude i spanilá jízda „matýsků“ a samozřejmě i kulturní program.

 

Tradiční součástí kulturního léta bude i Kyjovský festiválek, který letos podvanácté pořádá mistr Jaroslav Navara. 23. a 24. července ožije louka nad Kyjovskou přehradou hudbou, kterou rádia moc nehrají. Dramaturgie, která nestaví na hvězdách se osvědčila, a jeví se jako lákavá. Letos zahrnuje skupiny LUS3, Nuck Chorris Gang ,BT’n’J, 4SIGNS, Zatrest, Crash Road, BLUESQUARE, Scream of the Lambs, Dva a půl cvrčka, Horsefuckers a vsadím se, že neznáte ani půlku z nich. Já znám dvě a už se trochu vytahuju. Takže do Kyjova za poznáním!

 

Možná máte pocit, že jsem letos vynechal filmy a je to fakt. Ale nic extra jsem v nabídce biografů nenašel a navíc: kdo touží po filmech, jezdívá začátkem července na filmový festival do Karlových Varů. Kdo to nestíhá, může se podívat na fotky od tama v šenovském Clubu, kde ještě celý měsíc budou viset fotografie filmových hvězd, které tam vyfotografoval Karel Šanda.