weby pro nejsevernější čechy

Rumburk přitvrzuje boj proti kriminalitě

V posledních měsících se Rumburk potýká se vzrůstající kriminalitou a s nárůstem drobných krádeží v rumburských obchodech. Hlavním důvodem jsou podle vedoucíhopolicejního oddělení v Rumburku npor. Hýbla celospolečenské vlivy, ale také aktivity drogové scény, které jsou příčinou 70 až 80 procent všech trestných činů spáchaných v Rumburku Tato informace zazněla na pravidelné poradě zástupců města Rumburk, obvodního oddělení Policie ČR v Rumburku a Městské Policie, která se konala začátkem července na rumburské radnici.

Npor. Hýbl ujistil představitele města, že policie v okrese, tedy i v Rumburku, se snaží s tímto vzrůstajícím trendem bojovat, a že je v mnoha ohledech úspěšná. Například se rumburským kriminalistům podařilo v minulých dnech objasnit sérii krádeží necelé dvacítky průmyslových kamer a sérii krádeží nafty. Policisté nevzdávají ani boj s drogami, ale akce na těchto případech jsou většinou utajené.

Ve snižování kriminality na rumburských ulicích a k udržení pořádku by měla přispět i nedávná modernizace kamerového systému. Tři kamerové body nahradily původní, již osm let staré zařízení. Moderní optika pro noční vidění umožní kvalitnější monitorování vybraných lokalit na Lužickém náměstí, na pěší zóně a na sídlišti V Podhájí. Výstupy kamerového systému jsou svedeny nejen na služebnu Městské policie, ale i Policie ČR v Rumburku, což by mělo přispět k užší spolupráci mezi oběma bezpečnostními složkami.

 

Drogy za volantem stejně běžné jako alkohol

Zneklidňující jsou i informace o dopravní nehodovosti v regionu. Ředitel Městské policie Rumburk Miroslav Jeřábek spočítal, že jen v prvním pololetí tohoto roku řešili strážníci 424 dopravních přestupků.

Na tyto informace navázal npor. Votrubec z DI PČR, se zprávou, že zatímco v minulém roce došlo na silnicích okresu Děčín k sedmi smrtelným autonehodám, letos vyhasly na Děčínsku již dva lidské životy. Vloni bylo při autonehodách těžce zraněno dvacet osob, letos patnáct. Lehkých zranění bylo za uplynulý rok 110, za prvních šest měsíců letošního roku jich je evidováno 94. Dopravní policie řešila v loňském roce pět tisíc dopravních přestupků za 3,5 milionů korun v celém okrese.

Ke snížení nehodovosti na okrese by podle npor. Votrubce mohla pomoci dvě speciální vozidla, která Ústecký kraj získal z prostředků Evropské unie. Jedno z nich, které se specializuje na vážení nákladních automobilů, je určeno výhradně pro Šluknovsko, Hřensko a pro dálnici D8, včetně dosud jejího nedostavěného úseku.

Smutným zjištěním pro dopravní policisty bylo, že při kontrole řidičů, která měla odhalit, zdali nejsou při řízení motorového vozidla pod vlivem psychotropních látek, bylo deset z jedenácti kontrolovaných pozitivních. Policisté se netají tím, že v těchto kontrolách budou i nadále pokračovat.

 

Čekají pouliční opilce v Rumburku krušné časy?

Dlouhá diskuze se vedla i kolem alkoholem zmožených pouličních povalečů, kteří s oblibou polehávají po městských lavičkách a otravují řádným lidem život. Město v této souvislosti již připravuje vyhlášku o zákazu požívání alkoholu na veřejných prostranstvích, která bude zahrnovat nejproblémovější lokality na území města, a která by měla pomoci při vytlačení těchto osob z Rumburku.

Policisté si chtějí také posvítit na podávání alkoholu nezletilým a mladistvým ve veřejných provozovnách a restauracích. Během letních měsíců chystají spolu se strážníky MP několik preventivních akcí, a tak lze očekávat jejich kontroly v restauracích mnohem častěji.