weby pro nejsevernější čechy

Výběžek na webu, web ve výběžku

Třetí tisíciletí na krku, technologie se rozvíjejí o překot, esemesky pípají, telefony zvoní a do toho všeho ten internet.

Jak jsme na tom tady u nás, na konci světa … ehm Česka?

Průzkum stránek, které mapují naši realitu jsem zahájil na oficiálních webech měst a obcí výběžku, a pocity měl – no – rozporuplné.

Většinou na nich najdete telefonní spojení, základní dokumenty, e – podatelnu, zpravodajství omezeně a velmi zřídka je nabídnuta možnost diskutovat a tedy se přímo podílet na konečné podobě webu. Je to s podivem, protože právě tudy je dnes možné podělit se o názory na chod obce, vyjádřit se k věcem veřejným. Stránky, které tuhle možnost nabízejí jsou jenom varnsdorfské a velkošenovské, ale zatímco ve Varnsdorfu se diskutuje přímo pod články (a někdy dost razantně), ve Velkém Šenově diskusní fórum pohříchu poněkud skomírá. Jakoby se města přímo odřezávala od možnosti sdílet zpětnou vazbu čtenářů, občanů a voličů. Námitka, že diskuse se může zvrhnout, je lichá, možnosti moderovat ji, a vulgární diskutéry vyloučit, tu jsou.

Existuje, pravda, jedno fórum, které po diskusi přímo baží, ale je pro změnu neoslyšeno čtenáři, a sice rumburk.kvalitne.cz. Zřejmě je to tím, že diskusní příspěvky a náměty jsou přednášeny poněkud konfrontačně, a tak se toto fórum míjí s účelem, pro který bylo založeno.

Každopádně městské weby plní svou funkci, ale mají rezervy. I když některé poslední dobou zmodernizovaly alespoň grafiku.

Některá města mají i svůj neoficiální web, například Šluknov. Ale ani tady asi není síla nějak pravidelně aktualizovat, s výjimkou sekce, která se věnuje fotbalovému oddílu.

Fenomén dnešních dnů Facebook má rovněž skupiny, které nějakým způsobem reagují na dění v regionu, ale z podstaty není Facebook kanálem, který by dovoloval tyto informace „koncentrovat,“ a tak, než všechny skupiny projdete, zešedivíte.

Prvním webem, který se pokusil o dění ve výběžku informovat už v internetovém pravěku, je sluknovsko.cz, ale vzhledem k tomu, že se jedná o „přidruženku“ IT společnosti, publikují pouze to, co spadne do jejich emailové schránky.

Daleko ambicióznější je „výběžanská“ internetová televize bntv.cz. Jednou za čas (plus minus týden) aktualizované videoreportáže ale poměrně trpí neinternetovou zdlouhavostí a strašnými hudebními podklady. Když ale uvážím, že se jedná o pokus dělat něco podobného v amatérských podmínkách, musím říci „klobouk dolů“.

V jiných podmínkách vznikl projekt mujvybezek.cz, který podpořila nadace ČEZ částkou, která se blíží dvěma stům tisícům. Tenhle webík, který běží zhruba měsíc, rozhodně zůstává za očekáváním, a jeho provozovatelé se zatím asi ještě přesně nerozhodli o čem to bude.

Jistěže existují další stránky, na kterých najdete informace, jsou však většinou dost úzce specializované (firmy, organizace etc.) a rozsah tohoto článku není dostatečný, abychom se jim věnovali.

Abych se ale ještě vrátil k titulku, musím se zmínit i o dostupnosti webu ve výběžku, a tady je situace o poznání horší. Sice už není problém se k síti sítí připojit pomocí služeb mobilních operátorů, ale ve světě (mám na mysli i okresní města) je běžné připojit se pomocí free wifi pointů v každém lepším bufetu. A tady jsou velké rezervy. Zatím se mi podařilo, připojit se pouze ve šluknovské hospodě Na Špici (možná pouze díky chybě místního administrátora) a standardně v šenovském Clubu.

Nebo víte o nějakém dalším wifi pointu?