weby pro nejsevernější čechy

Auto zaparkované na sluníčku může být smrtelnou pastí

Dva případy, kdy se zaparkovaný automobil na přímém slunci stal málem nebezpečnou pastí pro malé děti zavřené vevnitř, se udály jen v rozmezí několika tropických dní v Rumburku. V prvním případě se do nezáviděníhodné situace dostala mladá maminka, které se zablokovaly dveře od vozidla zrovna ve chvíli, kdy umístila své malé dítě do autosedačky. Na vozidle bylo neodborně nainstalované dálkové uzamykání s alarmem a jakmile řidička za dítětem zavřela dveře, vozidlo se uzamklo. Ke vší smůle, klíče od auta zůstaly uvnitř spolu s malým spolujezdcem.

Vůz stál na přímém slunci a teplota v uzavřeném autě začala šplhat nahoru. Na místo byly přivoláni rumburští hasiči a ti se v první řadě snažili zakrytím skel i zmírnit ohřívání interiéru. Se souhlasem majitelky se pokusili otevřít vozidlo stržením zámku u kufru, ale to se nepodařilo. Úspěšnější byli při lovení klíčů pomocí drátu mezerou mezi odtaženými dveřmi a karosérií. Dítě se podařilo vyprostit ven včas a naštěstí nemělo žádné zdravotní následky.

Hrubou nezodpovědnost však o několik dní později předvedla jiná mladá matka, která nechala zaparkované své auto se spícím kojencem na přímém slunci u prodejny „devětatřicítky.“ Ve chvíli, kdy se miminko probudilo, mohla teplota uvnitř dosahovat k padesáti stupňům a nic na tom nezměnilo ani to, že bylo mírně pootevřené střešní okno. Zoufalý pláč dítěte přivolal kolemjdoucí a pohled na něj byl srdcervoucí. Podle svědků byla holčička v obličeji úplně rudá, vyděšená, vyčerpaná křikem a vedrem. Jedna z žen začala obíhat okolní obchody a hledat matku, muži se snažili přes stropní okénko auto otevřít, ale střecha byla tak rozpálená, že museli od tohoto záměru upustit. Na místo se dostavila přivolaná hlídka Městské policie, která začala dramatickou situaci řešit. A zatímco dítěti šlo doslova u život, jeho maminka se osvěžovala v nedaleké cukrárně Venezie. Svědci potvrdili, že se ke svému dítěti vrátila až za půl hodiny a povykem kolem auta a jejího potomka byla překvapená. Ne tak její starší společnice, která se na okolní zachránce zhurta obořila, „jestli nejsou blbí, když hned kvůli takový blbosti volají policajty.“

Že těm cizím lidem záleželo na zdraví, pohodlí a životě tohoto malého dítěte víc, než jí, a že by jim za to měla poděkovat, jí v tu chvíli asi nedošlo.