weby pro nejsevernější čechy

Šluknovskem se přehnala stoletá voda

Sedmý srpen 2010 se zapíše do historie Šluknovského výběžku jako den, kdy promluvily živly. Po celonočních přívalových deštích v noci z pátku 6.srpna na sobotu sedmého dramaticky stouply hladiny všech potoků na celém území Šluknovského výběžku a během dopoledních hodin se začaly vylévat ze svých koryt.Na řece Mandavě byla ještě v sedm hodin ráno zaznamenána hladina vody ve výšce 32 centimetrů a průtok 1,44 m krychlových za sekundu, o pouhých pět hodin později se již korytem valila řeka o průtoku 45 m3 za sekundu a hladina vody vystoupala až na 180 cm. Mandava ve Varnsdorfu kulminovala okolo šesté hodiny večer, kdy dosáhla výšky 242 cm a průtok přesáhl 52 m3/s. Dramatická byla situace i v nedalekém Rumburku, kde hladina Mandavy vystoupala z obvyklých 20 centimetrů na tři metry a průtok vody za sekundu se tak zvýšil z jednoho metru krychlového na 45 metrů. V Rumburku voda napáchala značné škody, a to zejména v Horním Jindřichově, kde poničila most a komunikace a zaplavila okolo osmi desítek domů. Hasiči museli evakuovat sedm lidí do ubytovny Střední polygrafické školy, jedna žena musela být hospitalizována v nemocnici. Voda zaplavila také Základní školu U nemocnice a na několik hodin odřízla Rumburk od okolního světa poté, co zaplavila všechny přístupové cesty.

Horko díky velké vodě bylo i obyvatelům Krásného Buku a Kyjova, kde rozlitý potok zaplavil na dvacítku domů v jeho okolí a zatarasil všechny přístupové cesty. V jednu chvíli se zdálo, že se přes hráz přelije i rybník Cimrák v centru města a zaplaví nově zrekonstruované Křinické náměstí. Naštěstí se počasí umoudřilo a vytrvalý déšť ustal právě včas a katastrofu se tak podařilo odvrátit.

Voda řádila zejména v severní části Šluknovska. V Dolní Poustevně strhla dva mosty, poničila komunikace a zaplavila osm domů, poničený most hlásí i obec Lipová, vyplavené domy jsou ve Velkém Šenově, v Lobendavě a v Mikulášovicích. Ve Šluknově voda zaplavila hlavní dopravní průtah městem, a odřízla severní část výběžku od zbytku republiky. Objížďka byla možná jen přes okrajové části města. Problémy měli i rybníkáři, kterým okolo šesté hodiny večer začal přetékat přes hráz Šluknovský rybník.

Na železniční trati mezi Rumburkem a Šluknovem byl od sedmnácté hodiny až do rána zastaven provoz.

Situace se začala uklidňovat již v nočních hodinách, kdy po dvacáté hodině večer začaly klesat hladiny potoků a Mandavy.

8.8. 11:15 Hasičské jednotky v okresu Děčín, kde byl vyhlášen stav nebezpečí, evakuovaly během včerejší povodňové vlny z ohrožených oblastí celkem 63 lidí. Nejvíce evakuvaných bylo v obci Kytlice – 25, ve Hřensku bylo evakuováno 17, v Děčíně 13, v Chřibské 6 a v Těchlovicích 2 lidé. Zasahovalo celkem 44 jednotek. Zhruba stejný počet jednotek zasahuje během dnešního dne. Dnes je to především odstraňování nebezpečných překážek, rozřezávání spadlých stromů, čerpání vody a další práce, které jsou nezbytné k odvrácení následných škod. V zásobníku krajského operačního střediska je v tuto dobu zhruba 200 hlášených událostí.(zdroj: hasičský záchranný sbor ústeckého kraje)

Nedělní ráno se tvářilo, jako kdyby se den předtím neodehrálo nic dramatického. Lidé z postižených oblastí, až na malé výjimky, již nemuseli bojovat s vodním živlem, ale naopak začali sčítat a opravovat škody a uklízet naplavený nepořádek.

Pamětníci si podobnou spoušť ve Šluknovském výběžku téměř nepamatují. Mnozí se shodují na tom, že podobná katastrofa postihla Šluknovsko okolo roku 1958, ti starší se vracejí k výpovědi starých Němců, jejichž předci něco podobného zažili v roce 1928.

fotky z varnsdorfu

video z rumburka