weby pro nejsevernější čechy

VARNSDORF – TŘINEC 2 : 0

Ve varnsdorfském dresu nemohl nastoupit Jordák, který si při tréninku narazil žebra, Třinci zase chyběl zadák Chlebek. Bez bázně a hany se hned od úvodu pustili domácí do zkušeného druholigového soupeře a během prvních pěti minut se mohli gólově prosadit Koblížek a David Procházka. Největší šanci na vstřelení branky měl Třinec ve 22. minutě. Onuchukwu stačil z pravé strany odcentrovat před bránu, Doležal míč tečnul a Porcal musel předvést svůj postřeh, když nadvakrát míč udržel před brankovou čarou. Ve 35. se domácí příznivci dočkali prvního druholigového gólu Slovanu v síti soupeře. D. Procházka poslal míč po zemi před bránu a tam se prosadil Pavlo Rudnytskyy – 1:0. Hosté odpověděli několika akcemi dovedenými do nepúspěšného zakončení a na druhé straně přišel před půlí zákrok třineckého beka Cihláře na Rudnytského ve vápně, po kterém se mohla pískat penalta. Sudí ale viděl zákrok v rámci pravidel. Další Reháka pak už ocenil první ŽK zápasu a bylo po poločase.

Do druhého dějství přišli třinečtí nabuzeni se snahou korigovat nepříznivý stav a se změnou v sestavě, když Karlíka nahradil Hanus. Po čtyřech minutách pak přišla jejich dobrá příležitost, ale Ceplákův tečovaný pokus skončil nad bránou a rohovým kopem. Brzy poté se v pokutovém území střetli Doležal s Hykou, útočník Třince skončil na zemi a hrálo se dál. Domácímu hráči pak po dalších třech minutách nevyšel skluz, zajel do Cihláře a zažlutilo se i na straně Slovanu. Ten se stále častěji dostával před Lipčákovu bránu a v 59. jej hlavičkou prověřil Stehlík. O minutu později udeřilo podruhé. Rudnytskyy unikl po pravé straně hřiště, naservíroval míč při zemi před bránu a J.Procházka tísněný dvěma zadáky soupeře stačil balón uklidit do sítě – 2:0 a obrovská radost. Dvě minuty poté zachránil Třinec před třetí brankou Lipčák. Z centru Choda poslal hlavou míč k tyči D.Procházka a strážce hostující brány předvedl zákrok dne, když balón odvracel v pádu z brankové čáry. Varnsdorfští hráči pak směřovali zápas do vítězného konce. Zvláště, když stále dobře bránili, nepřipustili hosty k vážnějšímu zakončení a střídající Čemba, Kulhánek a R. Mach udržovali obranu soupeře ve stálé pozornosti. Sudí přidal ještě dvě minuty, ale nic podstatného se již neudálo a Slovan si zaslouženě a po skvělém výkonu vybojoval první tři druholigové body. Dobrá pozvánka na další zápasy doma.

Branky: 35. Rudnytskyy, 60. J. Procházka. Rozhodčí: Jílek – Jiřík, Vnuk. ŽK: Hyka – Rehák. 1230 diváků. Poločas 1:0. Rohy 7:8.

VARNSDORF: Porcal – Hyka, Pimpara, Stehlík, Hozda – Rudnytskyy (78.Kulhánek), Koblížek, Chod, Kotiš – J.Procházka (75. Čemba), D. Procházka (85. R. Mach) Trenér: Busta.

TŘINEC: Lipčák – Lisický (78.Hupka), Kuděla, Rehák, Cihlář – Malíř, Ceplák, Karlík (46.Hanus), Joukl (78.Maroši) – Onuchukwu, Doležal. Trenér: Dembinný.

K utkání se trenéři obou týmů vyjádřili takto. Trenér hostů Zdeněk Dembinný: „Pro Varnsdorf toto utkání bylo událostí, obávali jsme se jej a připravovali jsme se na to, abychom dokázali sebevědomí a euforii soupeře otupit. Půl hodiny se nám dařilo, ale bohužel pak nastala nevynucená chyba a důrazem nás domácí dokázali přehrát do golové situace. Tím jsme je dostali do pohody. Druhá věc, která rozhodla utkání je, že domácí byli agresivnější a více šli za goly než my. Naše rozehrávka působila poněkud komplikovaněji a vyústění, závěr akcí byl jalový. Proto jsme dnes nemohli uspět. Vítězství domácích je zasloužené, bohužel pro nás, ale takový je sport.“

Trenér Slovanu Zbyněk Busta: „Souhlasím s trenérem hostů, ale nechtěl bych naše vítězství nějak přeceňovat. Velké procento úspěchu bych přisoudil nováčkovskému nasazení, je otázka jak nám dlouho vydrží. Ale věřím, že co nejdéle. Bylo to první utkání doma, kluci se hecli a myslím, že hráli pohledný fotbal. Nahrála nám první branka, pak Třinec hru poněkud otevřel a nám se dařilo po křídelních prostorech a i přechodová fáze byla velice slušná. Je to ale jen první utkání, první tři body a soutěž je hodně dlouhá. Ještě přidám doplnění k tomu, jak jsem se nedávno pro tisk vyjádřil v tom smyslu, že Varnsdorf na mne nedýchl fotbalovým prostředím. Nevím, zda si to zde lidé vzali k srdci, ale dnešní utkání přilákalo hodně fanoušků a takto by to mělo vypadat při každém zápase. Pak se týmu hraje daleko lépe, bojuje nadoraz a když budou chodit diváci, budou se mít na co dívat.“

Více informací na www.skslovanvarnsdorf.cz