weby pro nejsevernější čechy

Kocábka se nepotopila

Rumburk, 17.08.2010 Ano, opravdu, vile Kocábka, která stojí vysoko na Strážném vrchu v Rumburku, potopa při letošních záplavách příliš nehrozila. Naopak, trůnila si tam jak Noemova archa. V této vile již rok a půl žije, a čím dále větší míru odpovědnosti za svůj život přebírá, několik klientů Agentury Pondělí, která poskytuje služby Sociální rehabilitace a Podpora samostatného bydlení (nejen) lidem s mentálním postižením. Jedná se o lidi, kteří se rozhodli odejít z ústavu a žít život, takový jaký je. Toto by možná znělo jako fráze, kdyby právě nebylo letošních záplav.

„Při záplavách jsme pomáhali na několika místech v Rumburku uklízet. Viděli jsme všechnu tu spoušť, kterou dokáže voda. Bylo to hrozné,“ svěřuje se Lucie, obyvatelka vily.

„Řekli nám, že si potom musíme všechno vyprat a vydezinfikovat, abychom nedostali nějakou nemoc,“ přidává Marie. Na konkrétní místa je vysílalo povodňové krizové centrum v Rumburku. Většinou uklízely naplaveniny na zahradách a plotech. Majitelé si jejich pomoc velmi chválili.

„I u nás ve sklepě bylo tolik vody,“ říká Lucie a ukazuje někam ke kolenům.

Jejich asistent však později upřesňuje, že do sklepa se sice opravdu dostala voda, která přetekla ze studně, bylo jí však asi půl centimetru.

Takové štěstí bohužel neměl jiný klient Agentury Pondělí, který se před nedávnem z vily Kocábka odstěhoval k jedné rodině do Chřibské. Jejich dům byl vodou velmi poničen a statik nařídil jeho zbourání. Rodina se uchýlila k příbuzným a pan Louka nalezl útočiště v Rumburku v azylovém domě (ještě, že ho tu před necelým rokem zřídili!).

„Agentura mi pomohla i se zařízením pokoje,“ říká, „teď je všechno pryč. Voda už byla u nás několikrát, protože je dům u potoka, tentokrát to ale vzalo půlku domu.“ A přestože tvrdí, jak to bylo hrozné, usmívá se. Zřejmě je rád, že už má všechno za sebou. I když, mnohé ho ještě čeká, protože pobyt v azylovém domě je časově omezený. Jména byla redakčně změněna.

Služba Podpora samostatného bydlení je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.