weby pro nejsevernější čechy

Pavel Brázda a Věra Nováková vystavují v Rumburku

Dva umělci, životní souputníci, manželé a navíc tak trošku (naši) sousedi (chalupu mají v Křečanch) otevřeli své souběžné výstavy v rumburské knihovně (Brázda) a rumburském kulturním domě (Nováková).Oba prožili totalitu v umělecké ilegalitě a prakticky začali vystavovat až po roce 1989, dílo Pavla Brázdy dokumentuje mohutná monografie, která vyšla vloni a je k nahlédnutí rovněž na výstavě, na monografii jeho manželky se pracuje a měla by být hotová letos. Obrazy a grafiky Pavla Brázdy inspirované, mimo jiné, uměním přírodních národů jsou vtipné a dynamické, někdy zjednodušeném až k jakýmsi piktogramům; výstava může jenom těžko ukázat celou šíři jeho záběru.

Výstava obrazů Věry Novákové můžete navštívit v prvním patře kulturního domu. Malířka je poněkud zadumanější, její obrazy však mají v sobě jinou, možná spiituálnější, sílu. Její písmové obrazy dávají litery do souvislostí, které jsou překvapivé a dávají jim nové významy. „Písmena se mi zjevovala jako tajemné znaky, které nejsou něčím nahodilým, ale zrcadlí cosi podstatného ze skutečnosti. Tak jako přirozený svět je písmem, poukazujícím k něčemu ZA, tak je možné hledat ve znacích písmen zašifrovanou výpověď o něčem obyčejnějším nebo i kosmičtějším“, říká Věra Nováková.

Zní to trošku krkolomě, ale je to tak.

Obě výstavy budou otevřeny do 24.září 2010 a přístupna bude v Důmě kultury(Věra Nováková) pondělí – pátek od 8.00 do 16.30 hod a va knihovně (Pavel Brázda) v půjčovní době.