weby pro nejsevernější čechy

IV. ročník mezinárodního varhanního festivalu „Varhanní duchovní hudba ve Filipově“

Závěrečným koncertem skončil v neděli 29.8.2010 IV. ročník mezinárodního varhanního festivalu „Varhanní duchovní hudba ve Filipově“, který pořádá občanské sdružení Arte Musica a Římskokatolická farnost Jiříkov. Letošní ročník nabídl v době prázdnin posluchačům a milovníkům varhanní hudby devět nedělních koncertů, z nichž čtyři byly výhradně varhanní a pět komorních, tedy varhanní hudba v kombinaci s jiným sólovým nástrojem či zpěvem. Festival hostil bezmála čtyřicet umělců z Čech, Holandska, Německa a Francie a přibližně tisíc posluchačů z České republiky a sousedního Německa. První zahajovací koncert patřil vynikajícímu německému varhaníkovi Neithardu Bethkemu a 24-ti člennému vysokoškolskému pěveckému sboru z Akademického institutu v Zittau a Görlitz. Druhý koncert byl v režii holandského varhaníka českého původu Tomáše Flégra, který působí jako varhaník v holandském Utrechtu. Vyvrcholením jeho vystoupení ve Filipově byla varhanní transkripce symfonické básně Vltava od Bedřicha Smetany. Třetí koncert pak nabídl netradiční kombinaci dvou nástrojů, varhan a klarinetu. Bravůrní hru na tyto nástroje předvedli manželé Lenka a Petr Čechovi, kteří přijeli z Mariánských Lázní. O čtvrtý koncert se postaral pražský varhaník z akademického kostela Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě . České smyčcové duo v obsazení Lucie Hůlová a Martin Sedlák z Prahy bylo hostem pátého koncertu. Doprovod na varhany i sólovou hru předvedla Daniela Kadlecová,varhanice z Betlémské kaple v Praze na Žižkově. Jejich vystoupení se těšilo velkému zájmu publika. Snad proto, že smyčce jsme ve filipovské bazilice slyšeli poprvé od založení festivalu. Opravdovou lahůdkou se stal šestý koncert, na kterém vystoupil německý varhaník z katedrály sv. Hedviky v Berlíně Thomas Sauer. Sopranistka Marie Sedláková, členka Státní opery Praha a varhanice Jiřina Marešová rovněž z Prahy zaplnily baziliku při sedmém koncertu nejen krásnou hudbou, ale i vděčným publikem.

Osmý koncert zde hostil francouzského varhaníka z Paříže Pierra Zevorta, který je varhaníkem v katedrále v Dourdan. Předvedl technicky jedinečnou hru na varhany a repertoárově se orientoval výhradně na francouzskou hudbu. Devátý a zároveň závěrečný koncert patřil známému pražskému varhaníkovi od strahovských Premonstrátů Vladimíru Roubalovi a trumpetistovi z Hradní stráže v Praze Janu Vernerovi. Velmi oblíbená kombinace varhan a trubky s klasickým a barokním repertoárem byla důstojnou tečkou letošního filipovského festivalu.

Všichni naši i zahraniční umělci, kteří na letošním IV. ročníku učinkovali, se řadí mezi špičkové hudebníky a to zajišťovalo vysokou úměleckou úroveň celého festivalu. Do programu každého koncertu bylo zařazeno duchovní slovo. To zpravidla zahrnovalo krátký úryvek z Písma svatého a krátká promluva v českém a německém jazyce. O to se v letošním roce postaral Pater Jozef Kujan a Jáhen Jiří Čunát.

Bazilika Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově se tak každou prázdninovou neděli stala dokonalou duchovní oázou.