weby pro nejsevernější čechy

Fichtl cup 2010 Varnsdorf

V sobotu 11/9 se jel (a v tuhle chvíli ještě jede) Fichtl cup, závod pionýrů a pincků a dalších motorek s kubaturou do padesáti centimetrů kubických. Letos se jede už po páté, já to viděl prvně a už bych sháněl motorku, abych se za rok třeba taky svezl.Na startu se sešlo sedmačtyřicet týmů, které čtyři hodiny krouží po trati dlouhé zhruba 1200 metrů. Kdo ujede nejvíc, zvítězí. Startují stroje upravené — závodní a stroje silniční. Všechny bez rozdílu jsou všelijak vymazlené, některé zbastlené, nicméně milované. Jejich odér a zvuk připomíná nám v letech dětství, partičky patnáctiletých frajerů, kteří se sjížděli na námku před autobusovou zastávkou. Tady je však ta koncentrace „mašin“ mnohem větší. Když se všichni dostaví na start, je výparů v ovzduší tolik, že to se mnou málem seklo a k tomu neopakovatelný zvuk dvoutaktních motorů. Prostě mazec, jak se říká.

Naštěst deset minut před startem je povinností závodníků vypnout motory, protože se startuje z klidu.

Posledních pár pokynů, z reproduktorů zní píseň skupiny AC/DC Hells Bells (Hells bells, my temperature’s high) a teplota stoupá, stroje jsou na trati. Ačkoli je dneska krásně, deště v minulých dnech se na ni podepsaly a na mnoha místech je bláta tolik, že by se tu klidně mohl odehrát nějaký ženský wrestling.

O co jde

Jako nepolíbený pokusil jsem se zjistit, jak a kde závody podobného typu vznikly. Podrobil jsem zevrubné prohlídce web a našel mnoho stránek, které se podobným závodům věnují, žádné ale dopodrobna a komplexně. Podle tohoto fora jede se podobných závodů téměř šedesát, jsem ale nakloněn myšlence, že jich je mnohem víc. Pionýd, druhdy, nejpoužívanější dopravní prostředek najde se jistě v každé druhé garáži, opraví ho každý kovář a řídí s chutí každý kluk. Historie těchto motorek je pěkně popsána tady.  

U „skoku“, kde jsem se zdržel nejdýl, vzpomněl jsem si na termín, který používal jeden slovenský komentátor. TRMA VRMA, neěděl jsem přesně co to je, ale jistě to, co se děje právě tady.

Po hodině závodu mají nejlepší týmy odjeto i sedmnáct kol, ty slabší kolem jedenácti. V tuhle chvíli, kdy do cíle zbývá ještě slabá čtvrthodinka je jen těžko odhadovat, kolik z týmů a motorek, které odstartovaly zůstalo provozuschopných. Každopádně výsledky doplníme hned jak budou známé. Tedy výsledky jsou tady.

Že se na fichtlech jezdilo i dřív je patrné z následujících fotek z archivu Gerharda Predatora.