weby pro nejsevernější čechy

Zamyšlení nad kandidátkami

Možná se mýlím, ale myslím si, že když někdo má sdělit svoje povolání na kandidátní listinu, tak by měl říct nebo spíš uvést, co v současnosti dělá. Takže, když jsem hasič, uvedu hasič, pokud jsem na zasloužilém odpočinku, uvedu důchodce, pokud jsem úředník, uvedu úředník …a takto bychom mohli pokračovat dál.

Okénko, do kterého se povolání uvádí, je celkem dostatečně velké na představení pracovní činnosti. Ale pokud někdo chce uvést u svých kandidátů něco víc než jen zřejmě (s)prosté povolání, evidentně mu prostor nestačí a proto se nám v této sekci objevují absurdní zkratky typu: před.před.LNaPa.s.,místostar, prac.veř.správ.,předs.odbor.or, vel.výjezd.jed.Sb.dob.hasičů, místost.m.Rumburk,inspek.sport., prac. v soc. sl.Ag.Pondělí , st.Les.f.ČZU majet.a fyn.po a ICT admin.PLASTON CR sro Šl. Jako „laik“ si myslím, že čím více rádoby informovanosti, tím méně přehlednosti. Vědí všichni, co tyto (češtinářsky nesprávné) zkratky znamenají? Asi nás moc nebude. U jiných jmen se objevují informace o povolání jako např.: býv.řed.Dom.kul.prop.kult.dě., předseda Klubu českých turistů, zde si myslím, že to není povolání. Pokud jsem bývalý, tak už to nedělám a pokud jsem předseda Klubu turistů, tak je to něco, co mi zpestřuje můj život. Proč dotyční neuvedli, že jsou důchodci, když je to podle věku evidentní. To se za to stydí nebo to je pro jejich kandidátku tak potupné? A jsou tu také jména u kterých se uvádí jak povolání, tak jejich koníček. – podnikatel,zást Čes.rybář.sv. , stavbyved., mistr ČR sil.mot.z , ředitel f.,předs. Fotbal.kl.Ru nebo ved.poz.oprav s.TOS V hudebník Určitě je na místě lidi informovat o tom, že kandidáti jsou angažovaní i v mimopracovní oblasti, ale měli by na to mít jiný prostor než kandidátní listinu.Třeba programový letáček

Docela by mě zajímalo, kdo tyto údaje do kandidátní listiny vypisoval ?! A co mě na to všem udivuje nejvíc? Že to úřad takto přijal!

Jiří Ostříž