weby pro nejsevernější čechy

Knižní hlídka, DÁDA

Chtěl jsem si vyzkoušet něco nového a vzal do ruky knížku, kterou bych normálně obešel velkým obloukem, ale dal jsem se na vojnu a tak je třeba bojovat, tedy jsem ji otevřel a četl. Miroslav Gracík a Petr Macek napsali chvalozpěv na Dagmar „Dádu“ Patrasovou, který se jmenuje Fenomén Dáda a uvrhli mě tak do stavu nepříjemného rozpoložení, protože tahle bezesporu krásná dáma, která hrávala v Semaforu, sprchovala se v šatech ve filmu Vrchní prchni a způsobila tak nejednomu puberťákovi bezesné (anebo spíš mnohasné? nebo jak to říct) noci, návštěvnice v kultovním seriálu Návštěvníci, Xenie ze seriálu Arabela v jednu chvíli nasměrovala svou karieru na děti, vyplnila tak díru na trhu a to tak mocně, že jsem měl co dělat utajit její existenci vlastním dětem alespoň na dobu nezbytně nutnou.

Takže nemohu říct, že bych si v téhle knize úplně rochnil. Navíc, bohužel, autoři k Dádě přistupují skutečně a pouze jako k fenoménu, nekladou otázky, nepochybují, ale více méně jenom oslavují. Když použijí zdroj, který není k objektu jejich zájmu příliš uctivý, neuvádějí žádné autority (možná proto, že autoritám nestojí za to se k tomuto tématu vyjadřovat). Krátce: tenhle paján je tak slizký až se zdá, že je pouze dalším marketingovým nástrojem, který má vzbudit zájem o princeznu Xenii, která už není zlá (a to ji přitom slušelo velmi!).

Chtě nechtě ale beru na vědomí, že Dáda je nepřehlédnutelná a jsou lidé, kteří ji milují bezmezně.

Pro ty ostatní a pro zajímavost uvádím knihy, které si kupují návštěvníci internetového knihkupectví kosmas nejčastěji s touto knížkou: Ekonomie dobra a zla, Muži, kteří nenávidí ženy a Motelové kroniky. Připadá mi to signifikantní.