weby pro nejsevernější čechy

Kudy kam (na Betlémy? na koncerty? na orgasmus?)

Je to nevyhnutelné, valí se na nás Vánoce.Ve Šluknově na to jdou frontálním útokem, skoro jako všechny ty obchodní řetězce. Takže, jako každý sudý rok probíhá od 30. listopadu do 16. prosince výstava betlémů v „kulturáku“ a od 30. listopadu do 26. prosince prohlídka betlémů v kostele svatého Václava. Kromě toho připravili Šluknováci bohatý program na každou adventní neděli. Výroba věnců, žehnání věncům, oldies párty … Pěkný zvyk připomínat staré zvyky … Je toho hodně, a tohle jsou malé noviny.

V sobotu 20. listopadu bude v Městské knihovně ve Varnsdorfu 8. ročník Knižního minitrhu. Ve všech patrech budovy na vás budou čekat vystavovatelé, tradiční knihkupci, nakladatelé, informační centra z regionu, ale též prodejci drobných upomínkových předmětů a vánočních dárků.
„Připravili jsme pro vás též bohatý a pestrý doprovodný program, který je v dopoledních hodinách zaměřen literárně, a v odpoledních hodinách se můžete těšit na dvě velmi zajímavé cestopisné přednášky s promítáním,“píšou nám emailem. Interesantní, hlavně jestli budou k mání nějaké publikace věnující se výběžku(eu).
Večer je možné zaskočit rovněž ve Varnsdorfu na koncert skupiny Red Hot Chili Peppers (revival, pochopitelně). Od osmi v Pekle, takže proti andělům se staví pekelníci. Hleďme.

(RHChP revivalů je mnoho, zatím zjišťujeme který bude hrát ve Vdf, originál třeba tady.)

Ten samý večer hrají v rumburské Střelnici By no means, ale o tom jsme psali jindy.

Patnáct let Nijaku (v rumburském kulturáku) Hudební skupina Nijak, později By No Means se ve zdraví dožívá patnácti let činnosti a rozhodla se to náležitě oslavit koncertem v rumburském kulturním domě, který se bude konat 20. listopadu na Střelnici v Rumburku. Pravidelní čtenáři Rumburských novin tuhle partu dobře znají, těm, kteří o ni ještě neslyšeli můžeme doporučit dokumentární film, který právě vznikl a v rámci oslav bude i promítnut. Natočil ho spolupracovník skupiny, člověk který chlapce (a děvče) dlouho zná, protože právě v jeho studiu vnikají poslední léta všechny jejich nahrávky, Radek Michalko. V pětadvaceti minutovém filmíku budou k vidění vlastně už historické fotografie, ukázky z tvorby a uslyšíme i odpovědi na otázky, které se týkají vývoji a směřování skupiny.

Jako hosté vystoupí René Habich – flétna, vokální trio La Farfalla a Jenda Vlášek – brumle (což je tradiční nástroj sibiřských šamanů). Koncert začíná v osm hodin večer a nemusí být zdaleka poslední, protože skupiny se poslední dobou dožívají vysokého věku. Roling Stones například slaví nepřetržitě padesát let.

A ještě jedna pozvánka do divadla. V Krásné lípě hrají v pátek 26. listopadu Orgasmus bez předsudku. Hledal jsem na internetu nějakou informaci o tomhle titulu a narážel jsem pořád jenom na jednu unifikovanou informaci: „Fiona je žena, Diego je muž. Co se ale stane, když tito dva přátelé budou donuceni zůstat přes noc v motelu, v pokoji s manželskou postelí? Na základě této okolnosti budete svědky řady komediálních, místy až lechtivých situací. Přese všechnu komediálnost, kterou Orgasmus bez předsudků nabízí, tato inscenace odkrývá i obecnou stránku věci, a to vztahové problémy mezi muži a ženami v současné době.“

Takže, nejlíp se jít podívat. Hraje divadelní soubor SemTamFór.