weby pro nejsevernější čechy

Dům ještě nestojí, ale lidé by se již chtěli stěhovat

Ve Šluknově pod náměstím vyrůstá rychlým tempem nová budova. Podle starosty města Milana Kořínka bude hrubá stavba dokončena ještě v tomto roce, celkově by měla být hotova do konce roku 2011. Poté bude vedena jako takzvaný chráněný dům, lépe řečeno dům s pečovatelskými byty, v němž ve 24 garsonkách najdou ubytování začínající rodiny, důchodci, invalidé, sociálně slabí a lidé v tíživých životních situacích.  

Pro nájemníky bude pobyt v chráněném domě jen dočasný, dokud nenajdou ubytování v jiných bytech nebo sociálních zařízeních, typu domu s pečovatelkou službou a podobě. Dům má poskytnout co nejrychlejší ubytování těm, kteří by se jinak ocitli v obtížích, ale není určen k trvalému bydlení. Předpokládáme, že by zde byl pobyt omezen na dobu přibližně dvou let,“ vysvětluje šluknovský starosta Milan Kořínek.

Každá garsonka bude mít své vlastní sociální zařízení, malou kuchyňku a lodžii. Byty v přízemí budou mít místo lodžie předzahrádku. Součástí domu bude i prostor pro pečovatelskou službu, ordinaci lékaře, sběrnu prádla nebo společenskou místnost. Služby běžné v domech s pečovatelskou službou zde budou klientům poskytovány také, ale pouze na vyžádání a žadatel si je bude muset zaplatit.

Celá stavba vyjde město na 22 milionů korun. „Na výstavbu tohoto zařízení jsme dostali dotaci 500 tisíc Eur. Ty prostavíme ještě v tomto roce. To, co se do stavby bude investovat příští rok, to již bude hrazeno z rozpočtu města,“dodává Milan Kořínek. Smutné na tom je ovšem to, že Šluknovští za stavbu zaplatí o tři miliony více oproti původnímu předpokladu. „O dotaci jsme žádali pět let a za tu dobu se zvýšily ceny stavebního materiálu, práce a energií, takže nás to teď vyjde o tři miliony dráž. Zastupitelé naštěstí souhlasili s dorovnáním tohoto schodku, jinak bychom se do stavby vůbec nemohli pustit,“ vysvětluje starosta.

A to by byla velká škoda, protože již teď je mezi Šluknováky o bydlení v chráněném domě velký zájem. „Dům ještě nestojí a v nejbližší době stát nebude, a přesto se nás už chodí lidé ptát, kdy by se mohli nastěhovat. Nejraději by se v novém bytě viděli ještě letos o Vánocích. Letos to ještě nebude, ale příští rok snad možná,“ dodává s úsměvem Milan Kořínek.