weby pro nejsevernější čechy

David Novotný, fotbalový přeborník z Mikulášovic

Zcela mimořádný seriál Okresní přebor vplul na české obrazovky, a způsobil málo obvyklý jev. Chlapíci, ale i dámy se v pondělí večer trousí do restaurací a společně ho sledují a dobře se baví. Navíc, vada řeči jednoho z hrdinů se stala tak oblíbenou, že se zdravíme dobjej den, o leckom říkáme, že je kjetén a dohadujeme se, jestli je lepší jonaldo a nebo jonaldýňo. Až mě to chvílemi seje. Je to fenomén; fotbal, který v Čechách na nejvyšší úrovni upadá, je populární díky borcům, kteří hrají pralesní ligu. Jednu postavu hraje David Novotný, momentálně herec špičkového souboru Dejvického divadla, druhdy ale chlapec, který s fotbalem začínal v Mikulášovicích. Takže vlastně našinec.

Sám k tomu říká: „V Mikulášovicích jsem chodil do první a druhý třídy. A fotbal jsem hrál, ale byla to hrůza. Furt jsme prohrávali dvacet nula! My dali za celou dobu snad jeden fík!“

Jeho maminka na tu dobu vzpomíná také, ale o Davidovi má vyšší mínění. „My oba rodiče jsme byli tělocvikáři, takže myslím, že měl co podědit. Navíc miloval mičudu. S bráchou Lukášem pořád něco hráli. Branky byly všude. Jednou jsme jim dali k Vánocům šachy a takovou šachovou příručku. Zavřeli se s tím do pokojíčku, a bylo ticho. Už už jsme si mysleli, že je to snad zaujalo. Nakoukli jsme tam a … z koníků udělali branky, a pijonama hráli fotbal. Balon si udělali z papírové kuličky!“

Co ale s takovým talentem v polovině sedmdesátých let v téhle naší výspě socialismu? Kolem Davida se začali motat talentskauti a bafuňáři, a tak se rodina stěhovala ku Praze. David nastoupil do přípravky Sparty, a všechno mohlo být jinak, kdyby víc vyrostl. Tehdy se rozplynula kariéra profesionálního fotbalisty. Naštěstí mohl rozvíjet jiný talent. Herecký.

„Byl komediant od malička,“ vzpomíná maminka, která ho jako vedoucí dramatického kroužku podporovala i v tomhle směru. A Davidovi to pomohlo i na pouti po různých školách, které navštěvoval, včetně konzervatoře, kde se tenhle talent snad i vyžaduje.

Přeskočím mnoho let a musím napsat, že to vlastně nemohlo dopadnout jinak. Když totiž režisér a spoluautor scénáře Okresního přeboru Jan Prušinovský obsazoval role v novém seriále, měl jasno. „Jarda Kužel byl napsanej přímo pro Davida Novotnýho“, říká v rozhovoru pro aktualne.cz.

Ono vlastně všichni obsazení herci a neherci jsou fotbalisti, anebo lidi, kteří se kolem fotbalu pohybují.

Co je na tomhle seriálu tak fascinující, je skutečnost, že je naprosto přesný v atmosféře, která fotbal obklopuje. Navíc funguje tak univerzálně, že ty „Houslice“ mohou být kdekoli.

David říká: „Všechno bylo už ve scénáři. On, Jan Prušinovský o fotbale na téhle úrovni leccos ví, a má na tom Berounsku, kde se to jakoby odehrává, zmáknutej každej drn snad na každým hřišti. Navíc, každá klapka byla trochu jiná, a vyblbli jsme se u toho strašně.“

Na otázku, jestli při natáčení došlo i na vyprávění fotbalových historek, jsem byl ujištěn, že ano.

To vypadá slibně. Mohly by tedy být natočeny další díly?

„To těžko, ale pokud vím, kluci by chtěli natočit celovečerák.“

A protože seriál má úspěch, snad je všechno na dobré cestě. Do té doby se uvažuje o tom, že by se tým Slavoje Houslice mohl alespoň občas sejít a zahrát si na pažitech v našich vesnicích. Zájem by jistě byl.

„Já bych do toho šel hned,“ nemá problém David Novotný.

No jo, pořád miluje mičudu.

A Mikulášovičtí jsou ve výhodě. Když přijede za maminkou, jde si alespoň začutat se starou gardou.