weby pro nejsevernější čechy

Ve službách diktátora

Severní Koreu známe jenom tak namátkou (Severní Korea, oficiálně Korejská lidově demokratická republika je stát ve východní Asii na severní části Korejského poloostrova. Na severu sousedí převážně s Čínou a … 11,8 km s Ruskem. Na jihu poté vede nejpřísněji střežená hranice světa, podle 38.rovnoběžky, s Jižní Koreou.Počet obyvatel se odhaduje na 23 milionů…. KLDR vládne komunistická Korejská strana práce, státní ideologií je Čučche. Severní Korea má třetí největší armádu na světě …a rozvinutý jaderný program;zdroj wiki).. Něco málo tušíme z milontého opakování seriálu M*A*S*H, občas režim zahrozí útokem na svého jižního souseda.

Svědectví z první ruky se nedostává, malou vyjímku tak tvoří kniha Ingrid Steinerové Gashi a Darana Gashi Ve službách diktátora.

Kim Čong-rjul, dlouhá léta emisar Severní Koreje, nákupčí a svým způsobem manažer severokorejské republiky se po své úspěšné emigraci (a předstírané vraždě) přihlásil autorům knihy a odvyprávěl jim svůj příběh, který demonstruje život v jednom z nejkrutějších režimů na světě.

Muž, který jako mladík lovil špačky na otrávené ořechy měl svým způsobem štěstí, protože mu bylo dovoleno studovat, dokonce v tak svobodné zemi jako byla Německá demokratická republika (!)a za to potom pracovat pro svého vůdce Kima Irsena a později pro jeho syna Kim Čong-ila.

V karieře mu kromě znalostí odborných pomohl i vstup Do Korejské dělnické strany (legitimace číslo 2369652).

Přestože byl svým způsobem privilegovaným, stačil nepatrný úkrok ze správné linie a hrozil jemu i celé rodině trest; a že Kimové tedy trestat umějí. Na rozdíl od běžných Korejců měl ale o světě díky cestování jiné představy a jiné možnosti, takže se mohl po své emigraci stát „japonským důchodcem Emilem“ a žít poměrně klidně (i když ve stálém strachu) v Rakousku.

Otázkou která se ale neodbytně po dočtení téhle knihy vtírá je, jak se na svět dívají a jak ho vnímají zbývající miliony Korejců, kteří netuší, že existují další kontinenty a další narody, že existuje jiný způsob života, než ten který znají.

Poněkud děsivé.