weby pro nejsevernější čechy

Rumburk bojuje se sněhem

Rumburk – Krizový štáb města Rumburku zasedal ve čtvrtek 16. 12. 2010 v 8.00 hodin na rumburské radnici, jen několik hodin po vyhlášení kalamitního stavu, aby zhodnotil, jak se daří bojovat se sněhovou kalamitou.

„Díky tomu, že ustalo sněžení, začala se situace pomalu zklidňovat. Lidé odklízeli sníh téměř do půlnoci, a to především z klíčových komunikací z centra města a z blízkosti důležitých budov, jako jsou školy, školky, nemocnice, ordinace lékařů, úřady apod. Kromě toho musíme stále udržovat bezproblémový přístup sanitních vozů k oběma pavilonům Lužické nemocnice a k heliportu, takže i tam se nyní soustředí naše úklidové čety,“ zhodnotil situaci místostarosta města Ladislav Pokorný.

V době zasedání krizového štábu byly již všechny tyto komunikace průchozí a sjízdné, úklidové čety začaly odvážet sněhové zásoby z ulic na deponii u rumburského bazénu, na některých místech je sníh ukládán i do parků a na obecní pozemky.

„Zajistit průchozí chodníky a silnice je věc jedna, zbavit se sněhu je věc druhá. V této souvislosti jsme se obrátili i na Správu a údržbu silnic Ústeckého kraje, aby odvezli sníh z ulic II. a III. třídy. Jinak se nám stává, že vyčistíme chodníky od sněhu a ve chvíli, kdy kolem projede sněžný pluh, máme chodníky opět neprůchozí, “ uvedl Ladislav Pokorný.

Dodal také, že značná část úklidových prací bude probíhat ve večerních a nočních hodinách a o víkendu, a to v součinnosti s Městskou policií a Policií ČR. „V těchto hodinách je na silnicích málo parkujících automobilů a malý provoz, takže nám nic nebrání v plynulém odklízení sněhu. Navíc nám Policie ČR nabídla možnost odtažení vozidla, které blokuje strategicky důležitou komunikaci a jehož řidič nereaguje na výzvy, aby automobil přeparkoval. K tomuto opatření však chceme přikročit až opravdu nejzazším případě,“ přiznává místostarosta Pokorný.

„V tuto chvíli se nám se sněhem daří bojovat dost úspěšně. Ale předpověď počasí na zítřek, kdy má opět hustě sněžit, a teploty mají klesnout pod deset stupňů, nám na klidu nepřidává,“ uzavřel Ladislav Pokorný.