weby pro nejsevernější čechy

Zásněžky

Tohle je reprint textu z roku 2008, původně jsem ho psal pro tenhle web, ale nemůžu ho tady najít. Naštěstí jsem ho umístil na blog idnes a tam jsem ho teď ukrad. Situace se nezměnila, až na to, že momentálně netaje, ale fouká. Jinak se nezměnilo nic. Tedy:zásněžky Jak tak padal sníh, vzpomněl jsem si na dětství, vzpomněl jsem si, že kolem silnic i kolem tratí bývaly takové protisněhové zábrany. Vítr foukal, hnal sníh a ten zůstal na těch zábranách.
Bývaly tyhle zábrany dřevěné a po revoluci zmizely. Prý je lidé nanosili domů a spálili. Vyletěly komínem.

Po letech, kdy jsem měl jiné starosti, začal jsem se zase o ty zábrany zajímat. Obzvláště, když jsem jel někam autem a fičelo a sníh svými jazyky ohrožoval mou cestu.

Všiml jsem si, že tuhle za hranicí, v endéer je mají a používají. Jenom už nejsou dřevěné, ale plastové. Takové sítě. Vždyť víte.

A letos, když jsem se vrátil k té žurnalistické profesi a mluvil se silničáři a vůbec lidmi od fochu, začal jsem být aktivní a ptát se.

První co jsem zjistil bylo, že ty věci se jmenují odborně „zásněžky“, neplést se sněženky :-).

Druhé co jsem zjistil je, že silničářům se do jejich instalace nechce.

„V pátek dáme nové patníky a v pondělí tam nejsou.“

„Dáme sněhové kůly a druhý den tam nejsou.“

„Věci dřevěné vydrží déle než věci kovové.“

Zdá se, že nejjistější je jezdit a protahovat silnice pluhy, ale pokud možno nikde nevystupovat a nenechávat je opuštěné na parkovištích, protože druhý den by tam nemusely být.

Vznesl jsem dotaz i na Ministerstvo dopravy, ale ti se ani nenamáhali odpovědět na ímejl. Jsem jim ukradený.

Prostřednictvím internetu jsem našel firmu, která u nás v republice „zásněžky“ distribuuje. Ten obchodní pán byl velmi tajemný. Sice mi řekl, že sitě proti sněhu jsou velmi kvalitní, jsou oranžové, aby si je lupič jen tak nedal kolem domu místo plotu a že se nedají odříznout ani skutečně dobrým nožem, neřekl mi ale komu je prodal, takže jsem nezjistil jaké s nimi mají tuzemští silničáři zkušenosti.

Moje aktivita postupně polevovala.

Přestalo foukat a sníh tál.

A tak se zdá, že problém se „zásněžkami“ vyřeší globální oteplování. Alespoň u nás. Panu profesorovi navzdory.

A my klidně můžeme mít jiné starosti.