weby pro nejsevernější čechy

Do nového roku na klouzačce

I první týden roku si počasí se Šluknovským výběžkem pěkně pohrálo. Silný vítr, který se proháněl krajem od středy 5. ledna do čtvrtečního rána, komplikoval dopravu v celém Ústeckém kraji. Díky sněhovým jazykům a návějím bylo na Šluknovsku několik hodin neprůjezdných dvanáct silnic a výběžek tak byl odtržen od zbytku světa. Přibližně od 16. hodin byla uzavřena silnice II. třídy na Studánce mezi Rumburkem a Varnsdorfem, od 16,30 hodin mezi Šluknovem a Rumburkem, Šluknovem a Velkým Šenovem, Jiříkovem a Královstvím, dále byla neprůjezdná komunikace Filipov – Aloisov, Šluknov – Kunratice a další. Na Valdeku mezi Rumburkem a Šluknovem došlo k dopravní nehodě a doprava tak zde byla zastavena téměř na tři a půl hodiny. Hlavní tahy byly zprovozněny okolo osmnácté hodiny večer, ty ostatní až během noci. V šest hodin ráno již byly silnice na Šluknovsku sjízdné.

Hodně se také silničáři zapotili na silnici mezi Jiříkovem a Královstvím, kde kolem 11. hodiny dopoledne strhla sněhová návěj projíždějící sypač do příkopu. Podařilo se ho vyprostit až před 17. hodinou. Mezitím se však podařilo jinému sypači, který přijel kolegovi na pomoc, zapadnout jen o malý kousek dál, a když už oba byli z nejhoršího venku, zapadl na tom samém místě do závěje projíždějící mercedes.

Ve chvíli, kdy se začal vítr utišovat, pokryl Šluknovský výběžek jemný déšť, který začal na studeném povrchu namrzat. Krajina zakrátko vypadala jako velké lesklé zrcadlo. Ledovka na silnicích naštěstí dlouho nevydržela, jelikož silničáři celou noc ošetřovali vozovky chemickým posypem, takže ráno již byly všechny silnice sjízdné.