weby pro nejsevernější čechy

Prosincová nezaměstnanost na Šluknovsku vzrostla na 15,71 procenta

Prosincová nezaměstnanost ve Šluknovském výběžku, ve srovnání s listopadem, vzrostla na 16,83 procenta. Údaje oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Počet uchazečů o zaměstnání v posledním měsíci minulého roku znovu vzrostl a pracovní úřad jich nyní registruje na 4 734. To představuje nárůst o 191 uchazečů. Na celém okrese Děčín přibylo celkem 654 nezaměstnaných a nezaměstnanost stoupla na 15,71 procenta. Zároveň ve srovnání s předchozím měsícem klesl počet volných pracovních pozic. Na jedno volné pracovní místo tak v současnosti připadá v průměru 59,6 uchazeče.

Nejhorší situace mezi městy z celého okresu Děčín je v Jiříkově, Chřibské, Krásné Lípě, Šluknově a ve Velkém Šenově.

Nejnižší míru nezaměstnanosti úřady práce zaznamenaly v Jílovém (11,5 procenta) , v Dolní Poustevně (12,73 procenta) a v Rumburku (13,03 procenta). V Děčíně se nezaměstnanost v prosinci vyšplhala na (13,14 procenta).

Z obcí jsou na tom nejhůře Merboltice, kde nezaměstnanost dosahuje neuvěřitelných 42,86 procent. Nejlépe si vede Vilémov (9,22 procenta).

Podle serveru novinky.cz překonal výsledek míry nezaměstnanosti za prosinec 2010 i ta nejpesimističtější očekávání.

Za tímto negativním sezónním vývojem stojí jak úbytek míst sezónního charakteru, tak konec smluv na dobu určitou, který často připadá právě na konec kalendářního roku. V letošním prosinci se k tomu přidal další negativní faktor, a to změna v podmínkách vyplácení podpor v nezaměstnanosti s platností od počátku letošního roku, respektive zpřísnění ve vyplácení těchto výplat. To přimělo nezaměstnané, aby se o podporu přihlásili ještě před koncem roku 2010, a využili tak ještě výhodnějších podmínek, uvedl server novinky.cz..