weby pro nejsevernější čechy

Z hlášení městské policie Rumburk

Spánek za volantem

Odstavený osobní automobil téměř v prostředku vozovky na ulici Šluknovská mezi bývalou mlékárnou a železničním přejezdem na Valdeku vyděsil 17. prosince hodinu před půlnocí okolojedoucí řidiče. Zvlášť, když si všimli, že řidič vozidla leží s hlavou položenou na volantu a nehýbá se. Hlídka městské policie, která požádala o asistenci hlídku PČR se dostavila na místo během několika minut a strážníci zjistili, že dvaatřicetiletý řidič vozidla z Varnsdorfu odpočívá. Svěřil se, že celý den seděl za volantem a řídil. Únava ho nakonec dohnala jen několik kilometrů od domova k tomu, aby raději zastavil a odpočinul si. Přeci jen je lepší, usnout na volantu, než za ním. Podezření, že únavu způsobil alkohol, se nepotvrdilo, muž v sobě neměl ani kapku alkoholu a nenadýchal ani promile.

Při běžné pochůzce po rumburských ulicích upoutala 19. 12. ve večerních hodinách pozornost hlídky Městské policie Rumburk šestatřicetiletá žena. Při kontrole totožnosti strážníci zjistili, že o tuto dámu jeví zájem Policie České republiky, a tak své kolegy nenechali strážníci dlouho čekat a během několika minut hledanou ženu předali. K její velké nelibosti.

20. prosince večer byla Policií ČR o pomoc požádána hlídka Městské policie, aby zasáhla v restauraci Zátiší, kde se majiteli restaurace podařilo polapit zlodějku. Chytil ji ve chvíli, kdy si z jeho bytu odnášela v kufru jeho osobní věci. Žena se však nedala na útěk, jak by se dalo očekávat, ale pustila se s pánem domu do pranice. Později se ukázalo, že se jedná o jeho bývalou jedenatřicetiletou zaměstnankyni z Rumburku. Z důvodu podezření na spáchání trestného činu si věc převzala PČR Rumburk.

Třeskutá zima a touha po lehkém povyražení vedla 22. prosince dva mladíky, patnáctiletého a sedmnáctiletého k tomu, aby si v jistém rumburském obchodě zakoupili trochu alkoholu pro zahřátí. K jejich nelibosti jim ho však majitel obchodu odmítl prodat, a tak museli odejít s prázdnou. Za tuto „nezdvořilost“ se mu odměnili pořádnou ledovou koulí mistrně vrženou přímo doprostřed výlohy. Polekaný majitel nelenil a zavolal si na pomoc městské strážníky, kteří oba chlapci dopadli o kousek dál. Vzhledem k tomu, že nedošlo k poškození výlohy a ani nikdo jiný neutrpěl újmu, stačilo vše vyřešit jen domluvou. Mladí muži se za svou klukovinu majiteli obchodu ještě ten večer omluvili.

Na svatého Mikuláše byl v obchodu H+M MARKET na sídlišti V Podhájí v Rumburku personálem dopaden zloděj. Zmocnil se šesti kusů Kinder čokolád v celkové hodnotě 120 korun. Strážníci si pro zlodějíčka přijeli a mladík se jejich péči nevzpouzel. Ochotně se představil, nahlásil i své bydliště, svěřil se, že má rodiče na dovolené a tak tedy bydlí u bratra, který teď bohužel není doma. Jenomže strážníkům to nedalo a dovezli chlapce na obvodní oddělení Policie ČR v Rumburku k ověření totožnosti. A tady se díky policejnímu informačnímu systému ukázalo, že si vše chlapec vymyslel – své jméno, adresu, rodiče i bratra. Pravý otec mladého zloděje byl o aktivitách svého synka vyrozuměn. Jakým způsobem je „ocenil“, to už není známo.

Vánoční svátky jsou dny plné emocí, a často i těch bolestných. V tuto chvíli dělají zoufalí lidé zoufalé činy. O tom se mohli přesvědčit 26. prosince i městští strážníci, kteří byli přivoláni do domu v Palackého ulici, kde padesátiletý muž ohrožoval svou ženu a syna nožem a vyhrožoval bombou. Své výhrůžky opakoval několikrát i před strážníky a přivolanými policisty, zdůrazňoval, že vyhodí do vzduchu celý dům, neboť má 17 kg trhaviny C4.

Policisté ho zadrželi a za asistence strážníků byl muž předveden na obvodní oddělení Police v Rumburku. Tady se snažil vyprovokovat strážníky k fyzickému násilí, vyhrožoval jim, a když to bylo málo platné, začal vyhrožovat, že ublíží sám sobě.

Podle policejního mluvčího Policie ČR Vojtěcha Haňky byl příčinou mužova neobvyklého chování alkohol a nahromaděné osobní problémy. „Dostal se do svízelné situace a neuměl ji řešit nijak jinak, než tím nejhloupějším způsobem. Teď mu hrozí obvinění z trestného činu vyhrožování a násilí proti jednotlivci a skupině obyvatel. Za to by mohl dostat trest až tři roky,“ uvedl Haňka.