weby pro nejsevernější čechy

Těžší než nebe, Životopis Kurta Cobaina Charles R. Cross

Kurt Cobain, zpěvák, skladatel a frontman skupiny Nirvana, ovlivnil hudební scénu na mnoho let. Styl, který dostal označení grunge, byl jeden čas ten jediný správný. Vzpomínám, se jak hudební Praha na počátku devadesátých let třásla na koncert Nirvany se značným očekáváním, ale nakonec k němu nikdy nedošlo. Kurt Cobain 5. dubna 1994 spáchal sebevraždu.

Kniha Těžší než nebe, kterou napsal Charles R. Cross, mapuje jeho život velmi podrobně a pečlivě. Než došlo k jejímu sepsání, absolvoval na čtyři sta rozhovorů s lidmi, kteří Kurta obklopovali, kteří s ním spolupracovali. A jako první z Kurtových životopisců, měl přístup k jeho deníkům.

A na knize je to vidět.

Modrooký blonďatý chlapec, talentovaný výtvarník, zarputilý kytarista se pere (a podléhá) svým démonům, usiluje o kariéru v hudební branži, a když jí konečně dosáhne, vlastně ji nenávidí. Rozpolcená osobnost, génius a bordelář, chlapík, který má hlas tak znepokojující a naléhavý, až se srdce zastavují.

Charles R. Cross nevypráví nezaujatě, přesto ale s důležitým odstupem, nehodnotí a nekomentuje, jenom předkládá další a další kamínky do mozaiky, která s blížícím se koncem je temnější a hrůznější, až dospěje ke konečné tragedii.

Kniha je hutná, české vydání ale neobsahuje jedinou fotografii, a nějaká faximile z Kurtových deníků by byla jistě zajímavá.

Nelze tedy doporučit, než knihu číst ve spolupráci s internetem, potom ale musíte počítat s tím, že to bude trvat mnohem déle. Nirvana vás vezme za srdce zase znovu.

PS. Když budete knížku Těžší než nebe číst, určitě vás napadne, že by to byl asi námět na film. Podle rok starých zpráv, se na něm asi pracuje, ale aktuální stav příprav je jaksi v mlze. Ovšem, všechno, co obsahuje kniha, do žádného filmu vtěsnat nejde.

https://youtu.be/hTWKbfoikeg&ob=av2em