weby pro nejsevernější čechy

Múza mě nelíbá, co lůza?

 Pracovníci v kultuře (= jedno z nejošklivějších sousloví ever) vyhlašují letos popáté cenu Zlatá múza severu, ocenění poněkud obskurní, řídící se nejasnými pravidly a organizovanou přesně nespecifikovanou neformální skupinou pracovníků (viz výše).Výběr nominovaných a laureátů se řídí stejnými nepravidly a každý, kdo jenom maličko sleduje kulturní dění ve Šluknovském výběžku se může cítit zmaten jejich volbou (a absencí jiných), pro pozorovatele zvenčí bude zmatení asi ještě větší. Pro pořádek, vůbec mi nejde o to že si někdo vymyslí nějakou cenu, vybere si své favority a ty pak ocení, to je každého právo; nakonec máme každý svou desítku nejoblíbenějších filmů, muzikantů, hereček (těch hlavně!).  

Jde o to, že v tiskové zprávě se mluví o „prestižní ceně“ a to je ve vší úctě poněkud velkohubé. Prestiž ve smyslu „vážnost“ nebo „úcta“ se buduje dlouhodobě a nemůžete ji nikomu jenom tak přimalovat.

K nabídce nominovat Zlatou múzu jaksi divácky se jeden z organizátorů nestavěl úplně negativně, přesto však dost rezervovaně.

Nemá smysl se vnucovat a tak mi nezbude než si vymyslet cenu novou, vlastní.Nebudeme se pohybovat poze v oblasti „vysoké kultury“, takže pracovně zatím mluvím o Zlaté lůze severu a očekávám vaše nominace na akci, která se vám nejvíc líbila a bude líbit v letošním roce.

Neostýchejte se přijít se svou troškou do mlýna.