weby pro nejsevernější čechy

Výstava přiblíží křížové cesty – fenomén sakrální architektury Šluknovska

Venkovní kamenné kalvárie se představí na právě připravované výstavě „Křížové cesty Šluknovska“. Ta nabídne příběhy 14 křížových cest, vybudovaných v průběhu 18. až 20. století ve 14 obcích Šluknovského výběžku. K vidění bude od 1. 4. do 31. 5. 2011 v ambitu Lorety v Rumburku. Vernisáž proběhne v pátek 20. 5. 2011 v rámci Loretánské muzejní noci 2011. Výstavní projekt poprvé v ucelené podobě představí všechny křížové cesty Šluknovska, které díky své početnosti a uměleckému ztvárnění patří k fenoménům Šluknovského výběžku. Šestnáct česko-německých výstavních panelů přiblíží historii jednotlivých kalvárií, jejich zvláštnosti, dobové i aktuální fotografie a situační plány. Připomenuta bude i křížová cesta, která zanikla roku 1960 při demolici obce Fukov. Výstavu doplní komentovaná prohlídka, přednáška, prohlídka křížových cest v Rumburku a česko-německá pobožnost křížové cesty. Z rumburské Lorety výstava poputuje mimo jiné do Leutersdorfu a Dolní Poustevny. Výstavu připravuje Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Röhmisch- katholische Pfarrei Mariä Himmelfahrt z Leutersdorfu za finanční podpory Evropské unie v rámci Fondu malých projektů Euroregionu Nisa a Česko-německého fondu budoucnosti.

Křížových cest bylo na Šluknovsku díky specifickému historickému vývoji regionu v 17. století vybudováno více, než bylo běžné v jiných oblastech. „Ojedinělé jsou i svým různorodým uměleckým ztvárněním, mají podobu zděných nebo kamenných kapliček. Dodnes můžeme obdivovat, jak jsou citlivě zasazeny do krajiny. Kromě tradičních 14 zastavení křížové cesty, vyprávějících příběh Ježíše od odsouzení až po Ukřižování, zahrnovaly i další kaple a drobné stavby. O výstavbu křížových cest se zasloužili původní němečtí obyvatelé regionu. V současné době se probouzí zájem českých obyvatel o jejich záchranu, řada křížových cest již byla částečně obnovena, např. v Jiříkově či Starých Křečanech. Na záchranu teprve čeká poničená kalvárie na vrchu Jáchym u Lipové nebo křížová cesta v Krásné Lípě,“ uvedl páter Jozef Kujan, ředitel salesiánské komunity, která spravuje katolické farnosti na Rumbursku.

Klára Mágrová

1. 4. – 31. 5. 2011, úterý-sobota, 10.00-17.00 hod., ambit Lorety v Rumburku

„Křížové cesty Šluknovska / Kreuzwege im Schluckenauer Zipfel“ – příběhy 14 venkovních kalvárií Šluknovského výběžku v aktuálních a dobových fotografiích a situačních plánech. Pořádá ŘKF Rumburk a Röhmisch- katholische Pfarrei Mariä Himmelfahrt z Leutersdorfu.

Tagy