weby pro nejsevernější čechy

Něco o tom pokru

Poker je fonomén doby. Nenašli byste dnes člověka, který by tuto karetní hru neznal, nebo se s ní dokonce osobně nesetkal. Historie pokeru sahá do osmnáctého století a jeho kořeny jsou často spojovány se zlatou horečkou kolem těžby nejcennějšího kovu v okolí Severní Karolíny v USA.

Základní typ pokeru je tzv. draw poker. Tato variata hry spočívá ve výměnách karet (draw) pro dosažení co nejlepší kombinace. V současnosti je však nejhranější verze hry Texas Hold’em Poker, nejčastěji No Limit. Výherní kombinace (od nejhorší po nejlepší jsou):

High card – vysoká karta (karta nejvyšší hodnoty)

One pair – jeden pár

Two pairs – dva páry

Three of a kind – trojice

Straight – postupka (pět karet v řadě v různých barvách)

Flush – barva (pět karet stejné barvy)

Full house – trojice a dvojice

Four of a kind – čtveřice (někdy také „Poker“)

Straight flush – čistá postupka (pět karet v řadě a ve stejné barvě)

Royal Flush – královská postupka (10, J, Q, K, A v jedné barvě)

Poker živě versus online

Mnoho hráčů se s pokerem poprvé setkává v živé podobě, tedy s fyzickými kartami a lidmi a to ve formě turnajů, ale i cash gameů. Jako velká voda ale vtrhla do světa živého pokeru euforie z online hraní. Ačkoliv vyspělé země nikterak legislativně neregulují a neschvalují (nedaní) online hazard, poker na síti se těší obrovskému zájmu hráčů. Se souboji o vyšší objem peněz, které kolují pokerovým průmyslem dává v současnosti online scéna svému „živému“ parťákovi na frak výrazným způsobem. Největší online herna PokerStars s provozem 24/7 nabízí svým klientům stoly jak s minimálními sázkami, tak i se sázkami astoronomickými a nepředstavitelnými. Obě varienty si ale najdou svoje nadšence a hra se nezastaví ani na minutu. Z peníz, které hernami protékají, si svá procenta berou také poskytovatelé těchto služeb. A je to zatraceně výnosný byznys.

Živé turnaje jsou samostatnou kapitolou. Nejprestižnějším festivalem pokeru je světová série WSOP (World Series Of Poker). Ten už je dnes tak obrovský, že vítěz hlavního turnaje pobírá v průměru $1.5 milionu. Takzvaných side eventů, tedy vedlejších turnajů, se na sériích jako je WSOP hraje nepočitatelné množství a možnost přihlásit se má prakticky kdokoliv, kdo je ochoten investovat. Nejznámější českou sérií je ČPT (Česká Pokerová Tour), kde většinou měří síly čeští špičkoví hráči, cizinců tu moc nepotkáte. Záznamy z ČPT jsou vyhledatelné v archivu ČT. Živé turnaje jsou jistě zajímavou a finančně velmi lákavou variantou, jak si kvalitně zahrát poker, pro zaplacení mnohdy vyského vstupného ale většinou hráči nejprve vytvoří tzv. bankroll na online verzi pokeru, kde často lze hrát za minimální vklad bez větších rizik.

Je poker hazard?

Často se vedou spory o tom, zda lze poker považovat za hazardní hru poodobně jako třeba ruletu nebo hrací automaty. Česká vláda v současnoti projednává herní zákon a diskutovala i možnost oddělit poker od ostatních hazardních her legistalitvní normou. V současnosti ale v naší zemi zákon považuje poker za stejnou hazardní hru jako všechny ostatní. Poker o peníze je u nás povolen pouze v místech s licencí k provozu této činnosti a to jsou v drtivé většině kasina, nebo pokerové kluby.

Subjektivní názory hráčů ve většině případů znějí v duchu podpory pokeru coby dovedností hry a sportovního odvětví. Úspěšní hráči často uvádějí, že v pokeru jde o štěstí jen z krátkodobého hlediska. Dlouhodobé hraní v kombinaci se znalostmi podle nich přináší 100% peněžité ohodnocení. Je ale jisté, že se nad touto otázkou pravděpodobně zamýšlí většina profesionálních hráčů každý „pracovní“ den.