weby pro nejsevernější čechy

Staročeský snář

Staročeský snář se mi dostal do ruky náhodou a jeho čtení mě dosti vyděsilo, neboť máloco ve snu viděné, slibovalo něco příjemného ve dne. Zcela náhodně: cibule – zdá-li se někomu o cibuli, nehoda jej potká… cisterna – velkou cisternu viděti, velké nebezpečenství a záhubu to naznačuje… karty – zdá-li se někomu, že karty hraje, velikou mrzutost, též zklamání nějaké míti bude… písař – viděti ve snu sebe či někoho jiného jako písaře, nuzné doby naznačuje… užovka – sny o ní vždy zlou nehodu v rodině věští… a tak dále. U užovky mě napadla ještě další věc: jste si ji jistí, jestli užovku bezpečně poznáte? Většinou, když se něco plazí, je to had, třeba zmije, možná nikoli had, ale slepýš, dneska však můžete narazit, nejenom ve snu, třeba na mambu. Znamená to něco?
Tedy s lítostí musím konstatovat, že v případě, že se v hadech vyznáte a uvidíte ve snu nějaký specielní druh, Staročeský snář vám s výkladem nepomůže a odkáže vás zpět, pouze k hadovi. Tady není důležitý druh, ale souvislosti: viděti hada ve snu, pozor dej, máš úlisného nepřítele v blízkosti. Když se ale svíjí, tvůj nepřítel je bezmocný vůči tobě. Uštkne-li tě, horečnatou nemoc to věští, když mu ovšem hlavu useknete, nad úskočností nepřátel zvítězíte a když ho nakonec na kousky rozsekáte, zvláštní náhodou vám někdo k majetku dopomůže!
Vzal jsem to dál po biologické linii, a tady Staročeský snář nedopadl moc dobře. Rozlišuje pouze několik druhů ptáků, savců a hmyzu. Když se mi bude zdát nějaký sen o přírodovědecké expedici, nebo třeba jenom o návštěvě zoologické zahrady, nebude si vědět rady s jeho interpretací, protože k tomu nemá potřebné instrumenty.
Kuriózně však třeba u bazalky uvádí i její latinský název: Ocimum basilicum!
Z názvu knihy vyplývá, že se nejedná o úplnou novinku, takže logicky pracuje se sny z předminulého století, s pojmy obecnými.
Jestli tedy máte, jako já, občas moderní hi-tec sny vypravené jako hodně drahé americké filmy, jestli se vám zdá o tom, že si pořídíte nové technické vybavení, a ráno, ještě natěšení zalistujete ve snáři, abyste zjistili, jestli se vaše sny naplní, máte smůlu. Snář mlčí. Nicméně doufám, že na podobném díle se už někde pracuje.
I když mě sice zajímá, jestli se ten dotykový telefon, o kterém se mi tuhle zdálo, bude moci ovládat pouze silou myšlenky, kdy a hlavně kolik bude stát, víc mě trápí co bych si měl nechat zdát, aby nastal světový mír.