weby pro nejsevernější čechy

Kudy kam (na vláčky)

Trať, která (zatím) spojuje Mikulášovice – Brtníky – Panský – Dolní Křečany a Rumburk, se začala budovat v červnu roku 1901 a už 29. října 1902 (!!!) na ni byl spuštěn provoz. V zájmu co nejnižších nákladů, se co nejvíce přimykala k terénu a vyhýbala se nerovnostem, aby se nemusely budovat mosty, náspy a terénní zářezy, takže celkové náklady činily něco přes tři a půl milionů korun. Nakonec se tohle šetření neukázalo jako úplně prozíravé, protože na trať nemohly být puštěny těžší a výkonnější lokomotivy a ztratila schopnost konkurovat rozvíjející se automobilové dopravě. Kuriózní historku zachytil dobový tisk: Hospodský z Panského se vsadil se strojvůdcem a vlakvedoucím o sud piva, že se svým kočárem taženým koňmi dojede z Panského do Rumburka dříve, než vlak. Sázku údajně vyhrál i díky lsti, namazal totiž prý koleje ve stoupání mýdlem. (A že to muselo být mýdla…)

Tohle a mnoho dalších zajímavostí o zmíněné trati se můžete dozvědět na přednášce pana Františka Sajdla (z jehož textu čerpám úvodní informace) v Městském divadle ve Varnsdorfu 10. března od 18.00 hodin.

Z Rumbuku tam ale vlakem nedojedete, možná proto, že na začátku minulého století získalo licenci na tuhle trať Vídeňské dopravní družstvo, to ale stavět (zatím) nezačalo.

Jinak se na téhle trati můžete i svést, ovšem pouze o víkendech. Plánované propojení pokračování trati z Dolní Poustevny do Sebnitz je zatím ve hvězdách, otázkou ale stále také zůstává, kdo by se tu vozil, když to nebudete právě vy.