weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorfští školáci obdarovali Lužickou nemocnici v Rumburku

Finanční dar ve výši deseti tisíc korun předali ve středu 16. 3. žáci Základní školy Východní ve Varnsdorfu dětskému oddělení Lužické nemocnice v Rumburku. Nemocnice za tuto částku nakoupí pro dětské oddělení mobilní ohrádku pro batolata, barevný plastový nábytek do herny a nové hračky. Finanční dar převzala z rukou zástupkyně ředitele školy Aleny Smetanové vrchní sestra Jitka Hřibalová.

„Chtěla bych velmi poděkovat za toto nádherné a smysluplné gesto, kterým varnsdorfské děti, jejich rodiče a učitelé udělali radost našim malým pacientům, ale i nám zdravotním sestřičkám. Je krásné vědět, že již v tomto věku se učí myslet na druhé, slabé a potřebné, že se učí soucítit a pomáhat tam, kde je třeba,“ uvedla při přebírání pestře pomalované obálky s deseti tisíci korunami Jitka Hřibalová.

 

Sbírka pro Lužickou nemocnici v Rumburku má o to větší hodnotu, že za ní stojí velký kus práce. „Celý podzim jsme pekli s našimi maminkami cukroví, malé pizzy, slané pečivo a dortíky a pak jsme je v naší školní jídelně prodávali ke svačině spolužákům a učitelům. Peníze, které jsme vydělali, jsme se rozhodli dát dětem do nemocnice v Rumburku, protože být nemocný, není žádná sranda,“ svěřili se čtyři školáci, kteří byli losem vybráni, aby se zúčastnili slavnostního předání. Ti si také v doprovodu vrchní sestry a náměstka ředitele nemocnice Petra Urbana mohli prohlédnout, kde všude jejich sbírka udělá radost. Nahlédli do pacientských pokojů, na sesternu, ale i na novorozenecké oddělení na čerstvě narozená miminka.

A co je ke sbírce vedlo? Hlavní popud vyšel od učitelů: „Nechtěli jsme, aby naše děti jen chodily s kasičkou a prosily o peníze. Chtěli jsme je motivovat k tomu, aby se naučily pomáhat i vlastníma rukama, svou prací, šikovností a svými nápady. Inspirovali jsme se jednou sbírkou středoškolských studentů, kteří tímto způsobem získali peníze pro děti z Afriky. Ale nám se zdála Afrika příliš daleko a rumburská nemocnice je nám bližší, proto jsme se souhlasem rodičů raději předali sbírku sem,“ uvedla zástupkyně ředitele školy Alena Smetanová.

Předávání sponzorského daru byl přítomen i náměstek ředitele nemocnice Petr Urban, který malým varsndorfským sponzorům poděkoval za celé vedení společnosti Lužická nemocnice a poliklinika, a.s.: „Každý, byť sebemenší dar přináší nemocným dětem dvojnásobnou radost. Děkujeme všem, kteří jakýmkoliv způsobem do této sbírky pro naše dětské oddělení přispěli,“ uvedl Petr Urban.