weby pro nejsevernější čechy

Kudy kam? Na Fabriku! Na blues!

Jan Spálený říkal o blues, které vynalezli černí a uchopili ho do svých růžových dlaní, že když doputovalo do Evropy, vzali ho do svých černých dlaní lidé růžoví (nebo spíše růžolící), čímž chtěl naznačit, že evropské blues je jiné.

Do doubické Fabriky přijedou na apríla dva bluesmani, kteří se vracejí ke bluesovým kořenům a hrají ho tak, jak kdysi vznikalo v deltě řeky Mississippi. Dvojka Beňa & Ptaszek opravdu kutají na tomhle muzikantském poli s původními nástroji, jako je rezofonická kytara, ale i kytara vyrobená z kanystru na benzin (!). Oprašují staré hráčské techniky a dopracovávají se tak k původnímu, archaickému zvuku, který je možné zaslechnout na prvních nahrávkách, tady ovšem bez šumů a praskání starých asfaltových desek a parafínových válečků.

https://youtu.be/WiZpy7IDphA

Na nejnovější desce Music of the Mississippi River jdou ještě dál, a nezazní tu ani jedna klasická bluesová dvanáctka. „Kytarista Ľuboš Beňa a zpěvák a hráč na foukací harmoniku Matěj Ptaszek se tentokrát ponořili ještě víc do vln Mississippi. Inspiraci hledali na bavlníkových plantážích státu Mississippi, u gospelových country zpěváků v Alabamě a autentických bluegrassových hudebníků z Apalačských hor.“

Jejich verze klasického kusu „dobré ráno blues/blues jakpak se máš“ jste mohli postřehnout ve filmu Občanský průkaz.

https://youtu.be/Ki4BWeHV7A0

Beňa a Ptazsek občas vystupují i ve věznicích, přesto myslím, že návštěva koncertu v Doubici bude pohodlnější, začíná se v osm hodin večer.