weby pro nejsevernější čechy

Kudy kam (secesní vily a kočárky)

Je jaro, což mimochodem znamená, že stoupá hustota akcí, které je možné navštívit. A i kdyby nebyly, svítí slunce, je teplo, nemusíme se navlíkat do všech těch hadrů a těžkých bot, ale třeba si to jenom tak zenově užívat.

Když bude hezky, můžete se s Janou Štěpánkovou vydat za secesními stavbami ve Varnsdorfu. Určitě bude o čem mluvit. Napadá mě, o čem bude taková vycházka za sto let: secesní budovy snad zůstanou, k tomu bude jako přídavek vycházka za českým podnikatelským barokem začátku jedenadvacátého století a dalšími zhůvěřilostmi. BRR!

Sraz 26. 3. ve 14 hod. na mostě v ul. Legií ve Varnsdorfu. 30. března bude Na Kopečku v Rumburku vyprávění o východní společnosti světla a stínu z pohledu výtvarného umělce, tedy o Japonsku. Ve světle (a stínu) aktuálních událostí to zřejmě bude o něčem jiném, než původně mělo být. Vyprávět bude Pavel Mrkus. Začátek 19.00 hod.

31. března otevřou na zámku ve Šluknově výstavu historických kočárků z let 1880-1989 sběratelky Věry Čížkové. Součástí jsou i staré panenky, miniaturní pokojíčky a hračky. Otevřeno denně včetně víkendů od 9 do 17 hodin, a to až do konce září.

kocarek

Vypadá to, že kočárky dost frčí, protože druhá výstava stejného „materiálu“ probíhá i ve Varnsdorfu. Tady vystavuje na Hrádku Jana Krejčí kočárky „pro děti i pro panenky“ a to od 19. března do 17. dubna.

Aby byly tyto výstavy genderově vyváženy, požaduju příště několik výstav autíček, vláčků a cínových vojáčků.