weby pro nejsevernější čechy

Šnajdr chce lékařům vzít poslední instanci, blíží se konec ČLK?

Stav v českém zdravotnictví je po dohodě odborů s ministersvem paradoxně ještě v horší situaci než před tím. ODS totiž po 4 letech znovu zkouší zrušit tzv. povinné členství v ČLK, což by v praxi znamenalo silné oslabení už tak dost malého vlivu lékařské komory. Lékaři by tak přišli o jednu z posledních instutucí, která by je mohla v případných problémech zastupovat.

alt

Za všechno může Šnajdr

Když je řeč o zdravotnictví, za ODS se pravidelně vyjadřuje Marek Šnajdr. V jeho hlavě se rodí většina nápadů zlepšováků, které mají přinést nám pacientům samé přínosy. Bohužel je to jenom na oko. Zrušení povinného členství, které Šnajdr plánuje, by mělo za důsledek ponížení ČLK do funkce řadového dobrovolného spolku, ze kterého by mělo právo vystoupit všech 45 tisíc lékařů, kteří tam momentálně jsou zaregistrovaní. Do teď jim totiž členství nařizoval zákon. ČLK má podle bakaláře ekonomie z ODS plnit funkci garanta kvality péče a nikoliv odborové organizace, jak je tomu podle něj v současnosti. Z toho důvodu chce dát lékařům na výběr jestli chtějí být účastníky instutuce, která, podle Šnajdrových slov, dnes lékařům nic nepřináší.

Odboj slábne

Kubek přinesl do hry zatím chabý argument; řekl, že ČLK je jediná organizace, kde si může pacient stěžovat na neetické zacházení lékaře a bude mu pomoženo. To je sice pravda, ale to, že si pak politici budou moci s lékaři hrát loutkové divadlo, jaksi zapomněl zmínit. Jestli se ODS podaří její záměr prosadit, bude po demokracii v českém zdravotnictví. Politici a zdravotní pojišťovny budou mít prakticky neomezenou moc nad pracovníky ve zdravotnickém systému.

Něco z historie

Historie ČLK nepamatuje takový zásah do svého fungování od svého vzniku v 19. století s vyjímkou druhé světové války. Už v Rakousku-Uhersku věděli, že komora (tehdy Spolek lékařů českých, spoluzaložený Janem Evangelistou Purkyně) je potřeba. V té době ale ještě rozpínavost soukromých institucí napojených na zdravotnictví nedosahovala takových rozměrů, aby byla komora ohrožena. Zrušit ji dokázal až Hitler* a teď se to možná podaří Marku Šnajdrovi.

Politici a jejich plány

Znovuobnovení iniciativy pro rozpad ČLK ze strany ODS přišel logicky po odpískání akce Děkujeme odcházíme, která mnohým politikům, kteří si do té doby mysleli, že jejich rozhodnutí veřejnost nemůže ovlivnit žádným způsobem, otevřela oči. Začali se bát o svoje ulité miliardy z předražených léků, zkrouhnutých platů lékařů, předražených zakázek atd. Měli strach, že teď budou muset krást míň. I tak se ale rozhodli svoje soukromá zahraniční konta přísunu zdravotnických peněz nezbavit. Politici se rozhodli české zdravotnictví, které je dnes oslabené nepříliš povedenou akcí, kvůli které ztratili podporu části veřejnosti, úplně rozložit.

* V období protektorátu byly volené orgány české a moravskoslezské komory

nahrazeny tzv. správními komisemi, jež byly jmenovány zemským úřadem. Lze

konstatovat, že oficiální vliv lékařů resp. lékařské samosprávy na orgány státní

správynebyl v tomto období praktický žádný. (http://is.muni.cz )