weby pro nejsevernější čechy

Badugi pro malé i velké

Badugi je v Česku poměrně neznámá variace pokeru. Hraje se na principu lowballu s triple draw systémem, ve kterém vyhrává čtyřkaretní kombinace nejnižších karet s rozdílnými symboly, přičemž za úplně nejnižší kartu se počítá eso.

alt

Struktura sázek je stejná jako v klasickém pokeru a to včetně SB a BB. Rozdíl je pouze v tom, že hráč místo pěti karet drží karty 4 a v každém „kole sázek“ má možnost vyměnit libovolný počet z nich ve snaze získat co nejnižší badugi hand.

Badugi (nebo Badougi, Paduki, či Padooki) vzniklo v Jižní Korei, od kud se po Vietnamské válce rozšířilo do USA a dnes už je celosvětovou záležitostí a jeho online verze je součástí každé správné internetové herny.

Průběh hry

Hra probíhá následujícím způsobem. Každému hráči se rozdají 4 karty a následuje „pre-draw“ kolo sázek, které začínají tradičně u prvního hráče za big blindem (nebo hráče vlevo od dealera, pokud nejsou použity blindy).

V momentě, kdy doběhne první kolo sázek, následuje výměna karet (draw), po níž se procedura opakuje až do závěrečného sázení na výsledné karty a showdown.

Pravidla

Hodnocení handů probíhá následujícím způsobem. Nejlepší hand je 432A, kde A je nejnižší možná karta, přičemž všechny karty musí být různé barvy (badugi). V případě, že oba hráči drží 4 kartové badugi porovnávají se dvě nejvyšší karty – nižší vyhrává. Dojde-li ke shodě, porovnají se druhé nejvyšší. Shodný hand splituje pot.

Nejhorší možný hand je tedy KHKDKSKC*

2H4D5S6C poráží AH2C3S7D obě handy jsou 4 kartové ale nejvyšší karta prvního handu je nižší než u druhého

4H5C6SKD poráží 2H3H4D7C první handa je 4 kartová, druhá 3, protože se u ní shodují dvě barvy

5D7CKCKH poráží 2S3DKSKD první handa je po vyřazení jednoho K 3 kartová, zatímco druhé hrají jen dvě karty díky shodě barev

Strategie

Stejně jako u ostatních pokerových variant je i u badugi důležitou komponentou úspěšného hraní dobře zvládnutá strategie. Důležitou roli hraje pořadí hráčů u stolu. Hráči, kteří jsou na posledních místech mají větší možnost blafovat, jelikož jim jejich pozice umožňuje sledovat reakce ostatních hráčů a odhadnout sílu jejich handu.

Při výměně jedné karty existuje pouze deset uspokojivých karet, které můžou přijít, tak aby nebyly v páru nebo stejné barvy. Čehož se dá využít. Například pokud hráč drží 8 high hand, ví, že maximálně 5 karet je pro něj přijatelných, tak aby byly nižší než osm a nebyly v páru s dalšími kartami v ruce.

Zároveň hraje velkou roli kolik hráčů sedí u stolu. Nedoporučuje se blafovat s 3 kartovým badugi pokud u stolu sedí víc než 4 hráči.

Pokud hráč dostane do ruky 3 kartové badugi, jako třeba AS2D3C3H, potommá 51% pravděpodobnost, že po poslední výměně zkompletuje 4 kartový badugi hand. Pokud všichni protihráči stále vyměňují, pak je nejlepší hand ve hře AS2D3C, takže v tomto případě je optimální strategie neustále betovat a maximalizovat tak výhru. Jedná-li se o 1-card-draw, šance na badugi je 21% při každé výměně.

*S – Spades (listy)

D – Diamonds

C – Clubs

H – Hearts (srdce)