weby pro nejsevernější čechy

Železniční trať Dolní Poustevna – Sebnitz, stálý evergreen

O zprovoznění trati Dolní Poustevna – Sebnitz, resp. Rumburk – Děčín se mluví a píše co si pamatuju, možná déle. Vypadá nelogicky, když chybí položit pouze jeden kilometr kolejí k tomu aby se mohlo cestovat mezi městy na kratší distanci než je nezbytně nutné, aby se doprava zrychlila a aby cestující byli spokojenější.

Další článěk plný nadějí objevil se na servru idnes.cz právě před chvílí a starosta obce Dolní Poustevna Miroslav Jemelka a Jens Dierchen, manažer cestovního ruchu a turismu VVO jsou mírně optimističtí.

Rozhodnout by se mělo v červnu.

Nesdílím jejich nadšení a to ani (a možná zejména) v případě, kdy by ke spuštění téhle trati došlo a kdybych se měl rozhodovat, jestli do podobné akce vložit peníze, byl bych proti jistě.

Nepředpokládám, že by vytížení této „linky“ bylo takové, aby se rentovalo. Hovoří se sice až o osmnásti tisících „výběžanů“ z české strany, kteří by mohli nasednout do vlaku, ale mnozí z nich po zkušenostech a podpoře hromadné dopravy dávno pochopili, že bezpečnější, rychlejší a konformější je přesouvat se po vlastní ose.

V úvahu snad přichází cestování do školy, těžko ale za prací. Na obou stranách hranice je nezaměstnanost vysoká a pohraničí se vylidňuje z obou stran.

Jakýsi potenciál je v „turistických vyjížďkách“, ale založit na tom byznys je troufalé.

Nakonec to bude stát víc peněz stát(y) než kdyby třeba potřebným přistavili taxíka.

Jak všechno dopadne, nechám se překvapit, při případném otevření si na zahajovacím rautu dám rád chlebíček, ale asi dál zůstanu u automobilu. Stejně jako oba muži zmínění v úvodu článku. Nebo jste je někdy viděli jet vlakem?

{module Budet využívat trať Dolní Poustevna Sebnitz?}