weby pro nejsevernější čechy

Města nemají páky proti nepřizpůsobivým

Rumburk (8. 4. 2011) Problematikou rumburského trojúhelníku tvořeným ulicemi SNP a Palackého, a nárůstem kriminality v této oblasti se včera zabývali i rumburští zastupitelé na svém zasedání.

Celou diskuzi rozvířila odpověď vedení města na petici občanů, kteří požadovali zrušení azylového domu v Rumburku. Ten je podle nich zdrojem všech nesnází, kolem něj se údajně shromažďují problematické osoby a kriminální živly.

 

Odpověď radnice na petici však občany neuspokojila. Jak poznamenala zastupitelka Broňa Nedvědová: „vypadá to, jako byste řekli(vedení města, pozn.),my v tom nic dělat nemůžeme, tak také nebudeme a vy si buď zvykněte, nebo si to řešte sami.“  

 

Problémem je, že azylový dům není majetkem města, město není ani jeho zřizovatelem a ani na jeho činnost nepřispívá. Proto nemůže majitelům azylového domu něco přikazovat nebo zakazovat. To mu neumožňuje zákon.

Ale z vystoupení dalších řečníků a zejména ředitele společnosti Cedr Řebíčka, který je i ředitelem azylového domu, vyplynulo, že je zde snaha celou věc řešit a pošramocené vztahy napravit. Přivítal i větší dohled nad domem ze strany Městské policie. I jemu záleží nejen na tom, co se děje uvnitř zařízení, ale i vně, před jeho dveřmi.

Během diskuze přišla také řeč na to, že větším problémem, než azylový dům, je celá lokalita zahrnující ulice SNP a Palackého. Do třech panelových domů, které patří soukromému majiteli, se v posledních několika měsících přistěhovalo neznámé množství neznámých osob. Vzhledem k masivnímu nárůstu kriminality a zhoršení bezpečnosti v celé oblasti lze usuzovat, že peníze na obživu tito lidé získávají krádežemi, zejména barevných kovů.

Zatímco zastupitelé se k tomuto problému nevyjadřovali, vedení města se k řešení postavilo čelem. Jak uvedl místostarosta Ladislav Pokorný, již nějakou dobu registruje rumburská radnice na základě hlášení městských strážníků a Policie ČR zvýšenou kriminalitu v oblasti.

Rozhodli jsme se jednat rychle a razantně. Nemůžeme doufat, že se to nějak vyřeší, že se menšina přizpůsobí většině a problém sám zmizí ze stolu. Již v minulém týdnu proběhla první koordinační schůzka mezi vedením města, policií, strážníky a dalšími, v pondělí bude zasedat další skupina, kde nebudou chybět zástupci živnostenského odboru, odboru péče o děti a sociálních věcí. Požadujeme zvýšení kontroly všech složek, které budou muset dohlížet na tuto lokalitu a komunitu systematicky a důsledně. A to nejen na jednotlivé občany, ale i na majitele domů, prodejen, restaurací, heren a tak dále. Naším cílem je buď je donutit, aby dodržovali pravidla, zákony a etické normy většinové komunity, nebo aby odešli. Jestli se nám to podaří, jak a kdy, to v tuto chvíli nemohu předvídat, ale jisté je, že toho nehodláme jen tak nechat,“ zdůraznil Pokorný.

V diskuzi vystoupil i starosta města Jaroslav Sykáček: „Problém menšinových nepřizpůsobivých komunit je problémem všech měst na Šluknovsku, je to problém celé republiky. Pokud chceme něco změnit, musíme mít pravomoci a možnosti tento problém řešit, které nám však současná legislativa nedovoluje. Snaha naší společnosti o demokracii pro všechny, se zvrátila v anarchii, na níž většina doplácí. Proto je nutné usilovat o změnu legislativy, například o změnu loterijního zákona, kterou nám bohužel smetl pan prezident před časem ze stolu a postavil nás tak do velmi obtížné a neřešitelné situace. Stejný problém máme i s vlastníky domů, kteří si do nich mohou nastěhovat jakékoliv množství jakýchkoliv osob, aniž by se k tomu mohlo město vyjádřit nebo dokonce to i regulovat.

Chceme iniciovat tyto změny, chceme jednat i s městy, které se s těmito problémy potýkají již dlouhou dobu, jako je například Litvínov, budeme hledat řešení, jak z toho ven, nejen tady na místě, ale i v parlamentu,“ přislíbil Sykáček.