weby pro nejsevernější čechy

Politolog v cukrárně

O tom že politika není svinstvo mluví nejraději politici, kteří jak se začasté ukazuje svině jsou. Správa věcí veřejných jeví se tak pouze prostředkem jak saturovat své deprivace a deviace, případně peněženky, což s předchozím souvisí.

 

Přesto, že jsem si dal závazek nevkládat do nich své naděje, občas mě dostanou. Třeba když se k moci dostane nepřehlasovatelná většina v parlamentu s programem, který má hlavu a patu a vlastně ho stačí jenom prosadit …

 

Bože, já bych si nafackoval za tu chvíli očekávání, že se věci narovnají. Zapomenu vždycky, že to o co tu jde není dobro a zlo, nebo třeba vize.

Jde o moc, osobní ambice a peníze.

Parlament jsem viděl zblízka naposledy před mnoha lety, když jsem občas zavítal do hospody u Hrocha, v Praze samotné jsem vloni pobyl dohromady asi deset hodin, takže všechny informace čerpám pouze z veřejných zdrojů, nevím kdo s kým a kam, kudy a za kolik. K tomu abych si udělal představu mi stačí pozorovat občas ty naše politiky venkovské, modely chování budou asi stejné.

Kohopak tedy máme k dispozici?

Premiér je divnej, bez chuti a bez zápachu, prý dobrý otec…no a co, to není žádná kvalifikace. Šéf, který nikomu nešéfuje. A ještě NEČAS! Nomen omen.

Kalousek, protřelý a nebezpečný. Nikdy mu nic nedokázali a asi nedokážou, chytrej a slizkej. Ale teda alspoň šéfuje. I panu knížeti.

Na knížete trpim, nemůžu za to. Když si zvyknu na to huhlání mám radost z nápadů, myšlenek a formulací. Nepochopil jsem jeho angažmá v případu Čunek, to si naběhl a kdyby s tím tenkrát praštil, měl by u mě další plusové body.

Vít Bárta je líčen jako Napoleon, když začne mluvit po setmění budí mě svým hláskem ze spaní, vlastně mi na něm vadí všechno, ale nemůžu si pomoct, to co začal dělat jako ministr dopravy se mi líbilo. Stavebním firmám se asi začaly stahovat zadnice. Byl nekompromisní a ony byly nekompromisnější.

Rozdávat peníze v obálkách považuju za projev naprostého amatérismu a jestli je Bárta líčen jako takový démon, tak tady dochází k závažné kolizi dvou mediálních obrazů téhož člověka.

Komunisti se smějou a jsou připraveni jednat. Jako vždycky. Smějou se a vědí proč.

Socani mají nabito. Celá slavná vládní koalice jim namazala a oni mohou pálit bez přestání. Vypustí stíhačky a vyhlásí bezletovou zónu. Sobotka i Hašek jsou trochu panáci jako Nečas, ale jasný cíl Paroubek zmizel a špatně se na ně míří. Vezmou, rozdají, zadluží.

A pan prezident má možnost znovu radostnou chvilku. Vystrčí bradu, rozdá rady, bude dělat drahoty. A nakonec to podepíše. Zbrusu novým chilským perem.