weby pro nejsevernější čechy

Tam na sever… Do Norska

Jezdí se tam sledovat fjordy, rybařit a následně své úlovky spořádat. Já se do Norska vydala v březnu, kdy je cesta k fjordům nebezpečná a rybaření ani konzumaci ryb jakékoli kvality neholduji. Přesto jsem si výlet na sever užila.

Norsko totiž nabízí mnohem víc. Čistý vzduch, usměvavé lidi a kupodivu i poměrně lákavou nabídku k nákupům či procházku po Oslu. Navzdory ne úplně příjemnému téměř zimnímu počasí.

 

Jen se to chce na cestu vybavit nějakým jídlem, pitím i kapkou alkoholu. Oběd pro dva lidi se sklenkou piva nebo vína totiž vyjde téměř stejně jako nové boty nebo značkové kalhoty a triko.

Nakupovat jsme ale nepřijeli.

Tradiční dřevěné domečky na zasněžených stráních působí malebně a útulné jsou i zevnitř. S malou nevýhodou – přes dřevěné zdi a podlahy je slyšet každé slovo. Místní jsou ale zvyklí a já jsem si po několika dnech zvykla také.

Procházky rybářskými vesničkami na pobřeží moře jsou velkým lákadlem i v zimě. Stačí, když se na chvíli ukáže slunce. Milovníci měst ale nejvíce ocení hlavní město Oslo, kterému místní říkají Ošlo. Zejména návštěva nového skokanského můstku Holmekolen s přenádherným výhledem na město, vikingské muzeum nebo hlavní třída, která vede kolem Národního divadla, univerzity až k zámku, který obývá královská rodina, patří ke klenotům města. A ubytování v hostelu se dá sehnat už od 230 norských korun (x 3,2 českých).

Pokud se ale rozhodnete vypravit do některého z místních klubů, připravte se na vstupné od norské stovky, sedmdesát korun za čtyři deci piva a zavíračku ve dvě. V zemi vládne prohibice.

Výlet ale stojí za to i bez toho. A letenka se dá sehnat už za 2 400 korun. Tak… na co čekáte? Cestu znám a neměním směr…