weby pro nejsevernější čechy

Rumburk vyhlásil boj kriminalitě

Rumburk – Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček razantně reagoval na nespokojenost občanů se vzrůstající kriminalitou v oblasti mezi ulicemi SNP a Palackého. Již na zasedání zastupitelstva ve čtvrtek sedmého dubna se kolem této problematiky strhla poměrně živá diskuze, během níž starosta poukázal na nutnost některých nezbytných opatření. O několik dní později se sešel se zástupci policie, městských strážníků a některých úředníků státní správy, aby našli vhodné řešení, jak zase vrátit do této lokality pořádek a klid.


O problémech, se kterými se v posledních měsících potýkají obyvatelé části Horního Jindřichova a ulic SNP a Palackého informovaly Rumburské noviny v minulém čísle. Že je tato problematika více než aktuální, svědčí desítky ohlasů, telefonátů a dalších reakcí, které přišly do redakce RN a z nichž vyplývá, že rumburští občané, kteří zde žijí, jsou z celé situace nešťastní, znechucení a znepokojení, a očekávají od představitelů města rychlé řešení.
Téhož názoru je i místostarosta města Ladislav Pokorný: „Rozhodli jsme se jednat rychle a razantně. Nemůžeme doufat, že se to nějak vyřeší, že se menšina přizpůsobí většině a problém sám zmizí ze stolu. Již proběhly dvě koordinační schůzky, jedna mezi vedením města, policií, strážníky, na druhou byli pozváni i zástupci živnostenského odboru, odboru péče o děti a sociálních věcí. A připravujeme další. Požadujeme zvýšení kontroly všech složek, které budou muset dohlížet na tuto lokalitu a komunitu systematicky a důsledně. A to nejen na jednotlivé občany, ale i na majitele domů, prodejen, restaurací, heren a tak dále. Naším cílem je buď je donutit, aby dodržovali pravidla, zákony a etické normy většinové komunity, nebo aby odešli. Jestli se nám to podaří, jak a kdy, to v tuto chvíli nemohu předvídat, ale jisté je, že toho nehodláme jen tak nechat,“ zdůraznil Pokorný.
S výsledkem schůzek vyjádřil spokojenost i starosta Sykáček. „Byl jsem překvapen, kolik máme možností, jak problém řešit, aniž bychom museli sahat k nějakým restriktivním opatřením. Není to sice nic jednoduchého a bohužel to nejde ze dne na den, ale řešení je možné a věřím, že nám dříve či později podaří vrátit pořádek do rumburských ulic a domů,“ doufá starosta Sykáček. Dodal také, že problém menšinových nepřizpůsobivých komunit je problémem všech měst na Šluknovsku, ale i celé republiky. „Jsou věci, které bychom jako starostové rádi změnili, však současná legislativa nám to nedovoluje. Potřebovali bychom například změnu loterijního zákona, kterou nám bohužel smetl pan prezident před časem ze stolu a postavil nás tak do velmi obtížné a neřešitelné situace. Stejný problém máme i s vlastníky domů, kteří si do nich mohou nastěhovat jakékoliv množství jakýchkoliv osob, aniž by se k tomu mohlo město vyjádřit nebo dokonce to i regulovat. A aniž bychom proti nim mohli zasahovat. Proto chceme iniciovat tyto změny, chceme jednat i s městy, které se s těmito problémy potýkají již dlouhou dobu, jako je například Litvínov, budeme hledat řešení, jak z toho ven, nejen tady na místě, ale i v parlamentu,“ přislíbil Sykáček.