weby pro nejsevernější čechy

Šluknov získal zpátky zámeckou sladovnu

Šluknov získal zpátky zámeckou sladovnu
Šluknov – Jednu z budov bývalého zámeckého pivovaru ve Šluknově, sladovnu, se podařilo šluknovské radnici vykoupit zpět od soukromého majitele za pouhých tři sta tisíc korun. Město nyní zvažuje, co bude s tímto objektem dělat dál.
„Určitě chceme tuto budovu zrekonstruovat a to tak, aby plynule navazovala na historické území Šluknovského zámku. Rekonstrukci bychom chtěli pokrýt z dotačních zdrojů, takže jakmile na to budeme připraveni, a potřebné dotační tituly budou vyhlášeny, uděláme vše, abychom nepromarnili příležitost,“ uvedla starostka města Eva Džumanová. Město v tuto chvíli sice nemá jasnou představu, k čemu by zrekonstruovaný objekt měl sloužit, ale nápady se přesto jen hrnou. „Máme zde návrhy na vybudování městské knihovny, někdo by zde chtěl mít restauraci či zařízení pro volnočasové aktivity. Já osobně bych zde nejraději viděla ubytovací zařízení pro hosty, kteří zavítají do Šluknova z různých důvodů, například na konferenci ve Šluknovském zámku nebo na různé kulturní a společenské akce. Do diskuze o budoucnosti sladovny chceme zapojit i Radu a Zastupitelstvo města a pak uvidíme, který z návrhů získá největší podporu,“ dodává šluknovská starostka.
Město je tedy na samotném začátku záchrany této historické budovy. Teprve před několika měsíci, na sklonku minulého roku, ji získalo do svého vlastnictví. Jakmile bude zřejmé, co s ní plánuje dál, bude nutné připravit studii a po ní projekt, a zároveň se bude čekat na vhodné dotační pobídky. Podle starostky je to běh na dlouhou trať. „Jsem realista a držím se při zemi, takže pokud vše půjde dobře, byla bych ráda, kdyby se nám podařilo sladovnu zrekonstruovat a otevřít do konce tohoto volebního období,“ přiznává Eva Džumanová.