weby pro nejsevernější čechy

Kudy kam (na ptáky sme krátký, mašinky a kulturisti)

V sobotu 7. května je možné vydat se vítat ptačí zpěv k Velkému rybníku u Rybniště. Jedná se o akci, kterou připravuje Česká společnost ornitologická (tady společně s pracovníky Národního parku České Švýcarsko) a jedná se o akci tradiční (počátek lze nalézt v roce1983 v Birminghamu, pod názvem Dawn Chorus Day!). I před tím ale asi všichni vnímali, že ptactvo se z jara probouzí, štěbetá a posléze i huláká. Osobně za předzvěst jara považuju sýkory koňadry, které už koncem února vyhlašují válku zimě svým typickým „pyču pyču“. Z dalších ptáků poznám pouze čápa, který většinou „zobákem děla rockin´klap“. Jestli tedy vstanu, budu v 6.30 na parkovišti před sídlem Správy NP v Krásné Lípě (u vlakové zastávky „Krásná Lípa – město).

Kdo chce něco našprtat, dobrý rozcestník pro samostudium je tady.

 

modelKdybyste náhodou jeli o víkendu nakupovat do eNDéer (jogurty, sýry a bonbony Haribo), zastavte se v Sebnitz. Probíhat tam bude Květinový den, den otevřených dveří Tillig — modely železnic — a velká výstava vláčků velikosti (je to velikost?) TT , které se vyrábějí už pětašedesát let. Víc tady.

V rumburském kulturáku budou v sobotu soutěžit kulturisti a kulturistky. K tomu tu mám tohle info:

Program: semifinále 10.00- 12.00 hod. finále 13.00 – 18.00 hod. Doprovodný program: vystoupení komika a kouzelníka Richarda Nedvěda, Michal David -revival, módní přehlídka plavek a sportovního oblečenéí v čele s topmodelkou Hanou Mašlíkovou. Celodenní vstupné 300,-Kč.

Fotbal se hraje v sobotu ve Vilémově, od 17.00 hostí Slavoj Vyšehrad, domácí mohou pouze potvrdit jarní formu, sestup ani postup jim nehrozí, o hodně se bude hrát v neděli ve Varnsdorfu, odpoledne čeká fotbalisty SK Slovan Varnsdorf další důležitý domácí zápas, ve kterém jim bude soupeřem SK Kladno, usilující o únik ze sestupového místa tabulky. Těžké střetnutí varnsdorfských fotbalistů má na stadionu v Kotlině začátek od 15.00 hod. a rádi uvítají plné ochozy k hlasité podpoře jejich bojovné snahy o body a posun tabulkou nahoru.