weby pro nejsevernější čechy

Noc kostelů 2011 také v Rumburku

V pátek 27. 5. 2011 se i kostely v Rumburku připojí k mezinárodní Nocikostelů. Zpřístupněna bude loreta s kostelem sv. Vavřince a evangelický kostelík.

V klášterním kostele sv. Vavřince se uskuteční komentovaná prohlídka, Jiří Chlum zahraje na varhany, Iva Jaburková bude přednášet o křížových cestách Šluknovska a Josef Rybánský o stavební historii děkanského kostela sv. Bartoloměje. Program začíná v 18.00 h. a končí ve 21.00 h. V evangelickém kostelíku na Krásnolipské ulici je mezi 19.00 až 21.00 h. připraven program pro děti „Jak Biblomol a Knihožrout ukradli příběh“ a od 21.00 do 23.00 h. následuje zpívání při svíčkách a posezení čajovně. Noc kostelů v Rumburku pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Českobratrská církev evangelická.

Noc kostelů má prostřednictvím kulturního programu, připraveného v magické atmosféře noci, oslovit obyvatele obce a vzbudit jejich zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů. Jejím cílem je umožnit navštívit kostel i lidem, kteří stojí mimo církev. Nabízené programy jsou během Noci kostelů zdarma. Akce se účastní vedle katolické církve i křesťanské církve, které jsou členy Ekumenické rady církví. Myšlenka netradičního zpřístupněné kostelů se zrodila v Rakousku roku 2005. Rozšířená je v Německu. V České republice se Noc kostelů poprvé pořádala roku 2009 v Brně a Plzni. O rok později měla celorepublikový rozsah a zpřístupněno bylo 418 kostelů a modliteben. Letos se pořádá i na Slovensku. Další informace k Noci kostelů najdete na www.nockostelu.cz.

Tagy