weby pro nejsevernější čechy

Sněžná, TIP NA VÝLET

Nedaleko Krásné Lípy nad ůdolím říčky Křinice, na slepé odbočce ze silnice do Zahrad, leží malá, dnes již převážně rekreační osada Sněžná. Dnes zde žije sotva 30 stálých obyvatel. Obec byla založena při tzv. dominikální kolonizaci v 17. století a brzy po výstavbě místní kaple se stala známým poutním místem. Později zde manželé Johan Christof a Marie Liebschovi, kteří obchodovali s přízí a vlastnili několik bělidel, nechali vybudovat pozdně barokní kostel Pany Marie Sněžné. V jeho blízkosti si můžete prohlédnout malý hřbitůvek, kde jsou pohřbeni i francouzští vojáci z období 30. leté války. Dnes kostel spravuje římskokatolická farnost a pořádá zde bohoslužby a duchovní setkání. Blízko kostela je velká fara a stará škola, kde je dokonce možné si domluvit ubytování.{phocamaps view=map|id=9}

Kdo měl možnost shlédnout americko-německý film Předčítač (2008) s Kate Winslet v hlavní roli, mohl poznat, že některé scény z filmu, byly natočené uvnitř kostela a v jeho okolí. (A také že se koupe nahá v Kamenici u Dolského Mlýna!)

Při návštěvě Sněžné nevynechejte návštěvu zdejšího arboreta, mezi spoustou okrasných dřevin lze doporučit právě teď rozkvétající záplavu azalek a rododendronů.

Ve všední den sem do tohoto krásného kousku výběžku dokonce jezdí i pojízdná prodejna a občerstvit se můžete i v blízké Vlčí Hoře.