weby pro nejsevernější čechy

Paříži, miluji tě

Paříž je jedním slovem nepochopitelná. Podle mého názoru nelze uchopit tohle město a použít na jeho popis jedno nebo dvě slova. Jasně, mohli bychom říct – Paříž je multikulturní nebo Paříž je přelidněná. Nic z toho ale nevyjádří, jaké to město skutečně je. Ani já to nevím, protože 4 dny strávené v Paříži jsou na taková silná tvrzení příliš krátká doba. alt

 
Paříž je výkladní skříň velkého francouzského kulturního a historického bohatství. Právě proto je o tohle město obrovský zájem a pro Čecha je jeho návštěva zkrátka elektrizijící. Jednu hodinu a dvacet minut vzdálená letecká lokalita nabízí totální exotiku. To, co byste v Česku považovali za „výstřední“, je tu na denním pořádku. Především pokud mluvíme o umění nebo vyjadřování lidí (nespokojenost, vlastní názor atd.) Nechci si ale stěžovat, protože každá země má svoje kouzlo a to i Česko. Třeba to, jak jsme tu všichni ke všemu skeptický, ironičtí a ničemu už nevěříme. To mě baví nejvíc, ta bezradnost – třeba, co se týká politiky. To se v Paříži moc nenosí. Jsou tu spíš vizionáři, snílkové a podobná sorta lidí, které spojuje volnost a bohémství – to hlavně na Monte Martre a v dalších proslulých čtvrtích. Proto tady také potkáte spoustu lidí, kteří neskrývají homosexualitu nebo další věci, ke  kterým má mnoho Čechů pořád neandrtálský postoj. Přes tohle se Paříž dávno dostala. Není čas sledovat, kdo je bez práce, na koho se platí dávky, kdo má víc, kdo míň. Není čas závidět. Je tu příliš mnoho lidí a vrstvy se tu prolínají jedna do druhé. Stačí, aby na náměstí pouliční umělec zabrnkal na kytaru a během chvíle uvidíte lidi tančit. 
alt
 
Francouzský národ a speciálně Paříž se může pochlubit skutečně obrovskou zásobou historických objektů a různých, dnes už turistických atrakcí, které ve své době platily za kulturní a politická centra. Taková místa jako je zrcadlový sál ve Versaille, kde Německo podepsalo Versaillskou dohodu o válečných reparacích, která vyvolala nacistické šílenství. A nebo zdi Louveru plné vizuálních vyjádření Napoleonových vítězných bitev. To jsou lákadla, která stojí i za mnohahodinové fronty. Všem, co tu ještě nebyli, vřele doporučuju návštěvu!