weby pro nejsevernější čechy

Folklór obsadil náměstí. Odstartoval Pernštýnskou nocí

Na pardubickém Pernštýnském náměstí na třech místech (pódiích) podupávají tanečníci. Z reproduktorů se valí folková muzika a davy lidí obchází náměstí, aby si v některém ze stánků koupili nějakou tu nepotřebnou zbytečnost, která bude na krbové římse několik let lapat prach, než ji v lepším případě někdo rozbije.

Ve stáncích se prodává teplá medovina i svařák, kterou si díky dusnému počasí dá jen málokdo. Zatím u stánků s pivem zvláštní chuti rostou fronty a všechny zahrádky, kterých je na „Pernštýňáku“ asi desítka jsou plné k prasknutí. To je obrázek Pernštýnské noci, kterou v pátek odstartoval festival folkových souborů, který se konal v Pardubicích a Hradci Králové.

Soubory, které na jednotlivých pódiích vystoupily v půlhodinových blocích vesele juchají a tančí v krojích, jsou všechny tak nějak stejné. Lidé se ale baví, stojí u pódií a vesele popíjejí. Podobně to ostatně vypadalo i v Hradci Králové, kde vystoupení různých souborů zastavilo večer i během dne lidi, kteří procházeli okolo.

Perštýnská noc a folkový festival se na východě Čech drží léta a přitahuje davy. Jen málokdo se ale opravdu přijde podívat na vystoupení tanečníků a zpěváků a raději se druží. Vystoupení jsou si totiž podobná a když vidíte jedno, jako byste viděli všechny.