weby pro nejsevernější čechy

Vobezdud zahrál na Kopečku

Celkovou zprávu o festiválku Na Kopečku v Rumburku slíbil dodat pan Pišta Winter, tekže uvidíme jak bude rychlej.

Náš reportér se tam zaastavil v sobotu odpoledne, kdy to chvílemi vypadalo, že bude lejt a chvílemi, že se počasí smiluje a nechá návštěvníky suché. Každopádně všichni vypadali odhodlaně, že to jistě vydrží. Trochu to připomínalo Porty na konci osmdesátých let, jenom těch odhodlaných bylo o několik tisíc méně.

Přestože jsme se zdrželi jenom chvíli, měli jsme štěstí a viděli koncert pražské kapelky VOBEZDUD, což zní poněkud krkolomě, ale když se tenhle název rozklíčuje, už je to jednoduché.

Původní název byl totiž Pět píč bez dud (modří vědí, že se zřejmě jedná o pět dívek, které nemají úplně bujné tvary), psáno to celé bývalo takhle: V (|) bez dud, ovšem jeden z pořadatelů udělal v historii tu chybu, že vynechal čárku mezi závorkami a bylo zaděláno na rébus.

Pěkná historka, ale pěknější koncert.

https://youtu.be/toHMOCh8Xz8

Těžko říci co poněkud obměněná sestava (dívky zůstal tři) hraje za styl. Občas někdo připomíná dívčí Dybbuk, na který upomínají holčičí vokály, někdo si možná vzpomene na šraml, který hrával Nahoru po schodišti dolů band, určitě je tam kus balkánu a nad tím vším povlávají sólíčka romance pro křídlovku. (Ok, není to křídlovka, ale trubka jazzová.)

https://youtu.be/a-IeZ9a2h9Q&feature=related

Napadnuté texty, občas jakoby „zahozené“ do publika, lehoulinké glosy, taneční rytmus.

Opravdu příjemné překvapení a radost.

Ale mohli by hrát, holky a kluci, trochu víc nahlas.

(vybral jsem klipy, ne kterých to trochu líp hraje, videa s koncertů lehce dohledáte na you tube, skoro celá první deska je k dispozici na bandzone a druhá se má nahrávat letos v létě; ačkoli se VOBEZDUD podle dostupných informací vyznačují výraznými kostýmy, v Rumburku to trochu odbyly. holky.)