weby pro nejsevernější čechy

Černá sobota na silnicích Šluknovska

O sobotě jedenáctého června se na Šluknovsku bude ještě dlouho mluvit jako o černé. Během několika málo hodin zde došlo ke čtyřem dopravním nehodám, při nichž došlo ke střetu jedenácti osobních automobilů a jednoho motocyklu. Naštěstí nedošlo ke ztrátám na životech, nehody si vyžádaly jedno těžké zranění a značné hmotné škody.


Nejzávažnější dopravní nehoda se stala na kopci Šébru v úseku mezi Novou Hutí a Svorem v sobotu po jedné hodině odpoledne. Vozidlo Renault údajně dostalo na mokré vozovce smyk a vyjelo ze silnice, kde se převrátilo přes střechu a zpět. Pět minut na to ve stejných místech havaroval s naprosto stejným průběhem Fiat, který skončil po kotoulu přes střechu vedle již havarovaného Renaultu. Zraněnou řidičku transportoval vrtulník do liberecké nemocnice s podezřením na poranění páteře. O dvacet minut později došlo ke třetí nehodě, při níž osobní auto nabouralo dvě protijedoucí vozidla a skončilo opřené o nedaleký strom. Celkem tak došlo během krátkého časového úseku k nehodě šesti osobních vozidel a zranění šesti lidí.
Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči z České Lípy, Varnsdorfu, Cvikova, Nového Boru, a Horního a Dolního Podluží. Odklízení následků nehod trvalo několik hodin, doprava byla odkloněna, později byl umožněn průjezd jedním pruhem.
Těžce zraněný muž a středně těžce zraněná žena, to je výsledek další sobotní nehody, která se stala na silnici Šluknovská v Rumburku. Řidič tmavého vozidla VW Polo jel, podle znalce, v místě kde je omezena nejvyšší povolená rychlost na padesát kilometrů v hodině, dvakrát tak rychle, a smetl přitom stříbrnou Škodu Octavia vyjíždějící z vedlejší ulice.

https://youtu.be/fh569UdPQYU&feature=player_embedded
Řidič Volkswagenu i jeho spolujezdkyně byli převezeni do Lužické nemocnice. Jejich zranění byla způsobena především tím, že neměli zapnuté bezpečnostní pásy. Řidič stříbrné Škody vyvázl z nehody jen s lehčími poraněními. Odklizení obou trosek vozidel trvalo několik hodin a silnice musela být uzavřena.
K další nehodě dvou vozidel došlo v Chřibské, v Dolní Poustevně se srazilo osobní vozidlo Mazda s motocyklem. Při této nehodě nebyl nikdo zraněn, značnou škodu ale utrpěly oba dopravní prostředky.