weby pro nejsevernější čechy

Zápisník městské policie RUMBURK

Kvůli čokoládě skončil na policii

Tři tabulky čokolády skončily v kapse sedmatřicetiletého muže při nákupu za pět prstů v rumburském marketu Lidl na Pražské ulici. Jeho podivných aktivit si však všimla ostraha prodejny a svého nemilého klienta zadržela. Muž byl poté předán do rukou městských strážníků, které následoval na policii k prokázání totožnosti. A tady se zjistilo, nejen kdo že tento mlsný zloděj je, ale i to, že zálusk si na něj již delší dobu dělá Policie ČR pro podezření ze spáchání trestného činu. A tak si ho policisté u sebe ponechali. O osudu čokolády není nic známo.

Nezvané hosty vyhnali ze zahrady

Nejdříve byli přivoláni rumburští strážníci, a když si s nezvanými hosty nevěděli rady, přišli na pomoc hasiči. Ti si již s několika tisícovou přesilou včelích dělnic a jedné královny věděli rady.

Včelí roj, který následoval svou královskou paňmámu při hledání lepšího revíru, si 10. května odpoledne vyhlédl k odpočinku mladý stromek na zahradě rodinného domku v ulici Malá v Rumburku. Majitelé zahrady novými sousedy nadšeni nebyli, a to i kvůli tomu, že jedna z žen zde bydlících trpí silnou alergií na včelí štípnutí. Nechce se ani domyslet, co by se mohlo stát, kdyby podrážděné včelky na někoho z lidí zaútočily.

Jeden ze členů jednotky rumburských hasičů se tedy oblékl do speciálního obleku a podoben kosmonautovi, vydal se roj zlikvidovat. Několika nacvičenými chvaty a jedním trhnutím roj sklepl z větve a polapil ho do igelitového pytle. Jelikož o odchycené roje včelaři nemají zájem, protože mohou být nakaženy nemocemi, zamířili hasiči se bzučícím úlovkem rovnou k lesu v Zátiší, kde ho vypustili na svobodu.

Poctiví lidé jsou stále ještě mezi námi

Při pravidelné květnové kontrole schránek důvěry, nalezli rumburští strážníci v jedné z nich, na sídlišti V Podhájí, mobilní telefon Samsung GT S5230. Mezi uloženými kontakty se vyskytovalo i číslo na maminku původního majitele, kterým byl, jak se zjistilo, jakýsi malý plaváček z Ústí nad Labem. Ten se před časem v Rumburku zúčastnil plaveckých závodů, při nichž svůj telefon ztratil. Přivolaná maminka měla velkou radost, že se přístroj nalezl, a vzkazuje za sebe i své nepozorné dítko poctivému nálezci velký dík za jeho slušnost a poctivost.

Rumburští strážníci jí nalezený telefon zaslali do Ústí nad Labem poštou, a pokud se balík neztratil někde na cestě, měl by být v tuto chvíli již zpátky v rukou původního majitele.

Kudy běhal, tudy kousal

Volně pobíhající pes v ulici U Rybníka v Dolních Křečanech bezdůvodně napadl okolojdoucí ženu a pokousal ji. Přivolaná hlídka Městské policie odvezla zraněnou ženu s tržnou ránou na lýtku na chirurgické oddělení Lužické nemocnice v Rumburku k ošetření.

Při dalším šetření se ukázalo, že pes střeží objekt nedaleké firmy. Tentokrát si svůj revír poněkud rozšířil a dobrovolně se vydal hlídat celé širé okolí. Věren svému řemeslu bystrého a nekompromisního hlídače, každého koho potkal, považoval za zloděje či osobu nepřátelskou. A jak mu velel výcvik, měl v takovém případě svého odpůrce buď pořádně postrašit či zneškodnit, což si hned vyzkoušel na nebohé ženě. Podle majitele firmy se nikdy nic takového nestalo, bylo to poprvé, co psí hlídač opustil areál podniku, a co se zakousnul do nevinného člověka.

Majitel psa nyní musí doložit zprávu o jeho očkování, a celý případ bude mít zřejmě dohru u přestupkové komise pro porušení obecně závazné vyhlášky.

Šel vynést odpadky, vrátil se s pokutou

Městské policii v Rumburku se podařilo zadržet dva muže, kteří zakládali v Rumburku černé skládky komunálního odpadu. K jejich vypátrání pomohl i kamerový systém, na kterém bylo počínání těchto mužů zachyceno. První z nich byl spatřen již 19. května několik minut po páté hodině ráno, jak na rohu ulic Palackého a Pekařská odkládá igelitovou tašku s odpadem. O pět hodin později přihodil na stejné místo svůj domácí nepořádek další muž a s lehkým srdcem odešel. Ale staré moudré pořekadlo tvrdí, že se pachatel rád vrací na místo svého činu, zřejmě platí i pro nepořádníky, jak jinak si vysvětlit, že se sem ještě tentýž večer muž vrátil, a opět s igelitkou plnou odpadků. Tentokrát se mu z hledáčku rumburských strážníků zmizet nepodařilo a byl záhy polapen ve svém bydlišti.

Totožnost obou mužů již strážníci znají a již jim i sdělili podezření ze spáchání přestupku. Počínání obou mužů bude finanční pokutou odměňovat přestupková komise.