weby pro nejsevernější čechy

Kde najdete koňský hřbet z ktrého je vidět svět (2)

Kdysi jsem odolal tlaku potomků a NEKOUPIL jim koně, přesněji tedy koně haflinga a i přesto, že jsem se asi zbavil spousty starostí, dodnes toho lituju a vždycky když jedu někam na Děčín, mezi Krásnou Lípou a Rybništěm zpomaluji, protože tady se tihle medoví krasavci s blonďatou hřívou pasou. Krom nich tu najdete i quartery, plemeno vyšlechtěné v Novém světě a používané honáky stád a vychvalované pro svou jedinečnou povahu, sílu a obratnost. Nejsou tu náhodou, protože právě na nich se jezdí soutěž reining, při které se hodnotí souhra jezdce a koně při úkolech, které vzešly z potřeby kovbojů být všude včas, včas se otočit a nebo zacouvat, aby si krávy na pastvinách nedělaly, co je napadne, ale co je potřeba.

Kůň se při tom ovládá pokud možno převážně nohama a sedem z jednoduchého důvodu: ruce jezdec potřebuje, aby mohl házet lasem, střílet z pistole a nebo smekat klobouk, když potká nějakou seňoritu.

Vrchním koňákem tu ale není zarostlý kovboj, nýbrž půvabná slečna Jana Vanžurová, která to ale s kobylkami umí, a reining jezdí velmi úspěšně.

Když jsem dorazil, měla zrovna v práci jednu dorostenku, která s ježděním začíná.

Pro získání jistoty v sedle je třeba provádět různé cviky předozadní rovnováhy, obrátku jezdce v sedle o 360 stupňů a jistě i spoustu dalších. Musím ocenit umění desetileté slečny, která je zřejmě talent, ale i ochotu koně Bobbyho spolupracovat.

Přes laskavou nabídku jsem prozatím jízdu na koni odmítl, přeci jenom bych rád ještě dokončil tenhle koňský miniseriál.

A jak je to tady s vyjížďkami?

Pro projížďky se sedlají zhora zmínění haflingové pro tří až čtyř členné skupiny jezdců. Pro úplné začátečníky lze doporučit alespoň hodinu výcviku,

{phocamaps view=map|id=11}

pro pokročilejší jezdce jsou v nabídce dvou a více hodinové vyjížďky s turistickým cílem a 5ti hodinová vyjížďka s oběděm na Vlčí hoře s možností zakoupení sýrů na Kozí farmě.

Komu by to nestačilo, může se přímo na místě ubytovat a párkrát si to zopakovat.

Vše je třeba dohodnout předem na telefonním čísle 721 710 184, nebo emailem: jana.imprint@seznam.cz, další podrobnosti najdete na webu jvranch.cz.