weby pro nejsevernější čechy

In-line hokej nadchnul. I díky českému zlatu

Hraje se s podivným pukem na kolečkových bruslích, když na zimních stadionech po sezoně rozpustí led. Teď se sport jménem in-line hokej představil v Pardubicích v rámci mistrovství světa. A to v tom nejlepším světle. Ať se to týká organizace, hry samotné nebo fanoušků.

I když většina fanoušků včetně mě přistupovala k tomu zvláštnímu hokeji na kolečkách, který se hraje jenom ve čtyřech hráčích na každé straně, se značnou nedůvěrou, nakonec se nám zalíbil všem. A nejen díky tomu, že na zápasech bylo na rozdíl od hokejových zápasů k dispozici kafe, chlebíčky, voda a taky otevřená terasa. I bez toho by in-line šampionát stál zato.

Kromě toho, že na rozdíl od klasického ledního hokeje je ten na kolečkových bruslích méně kontaktní, nechybí mu nic. Čtyři hráči na hrací ploše o rozměrech normálního kluziště mají víc prostoru pro různé parádičky, finty a blafáky, což přivádí fandy na tribunách k radostnému jásotu.

Vynikající nálada, která se nesla celým mistrovstvím, vygradovala v sobotu na finálovém mači proti profíkům z USA. I když jsou pardubičtí fandové po republice známí jako jedni z nejlepších, takovou atmosféru jsem na hokeji dlouho nezažila. To, co plné tribuny předváděly na finále, se podle pamětníků dá srovnat jenom s legendárním titulem v roce 2005, kdy byla výluka NHL a po kluzištích se proháněly všechny naše hvězdy. Teď fandům stačil Karel Rachůnek, alias Rachna kachna, Petr Tenkrát a parta do té doby neznámých kluků, in-linistů. Křičelo se, skandovalo a poskakovalo celou dobu utkání, které se hraje na čtyři čtvrtky po 12 minutách.

A když už bylo jasné, že Američané gól nedají a čeští borci utkání vyhrají v poměru 3:2, aplaudovala plná hala ve stoje.

Šampionát se povedl, líbil se divákům i hráčům a už teď se proslýchá, že se do Pardubic brzy vrátí. A je to jenom dobře – české zlato diváky nadchlo, Pardubice ožily několika stovkami hráčů z různých koutů světa (třeba včetně Jihoafrické republiky, Nového Zélandu nebo Austrálie) a pomohl i obchodníkům a hoteliérům, kteří to jinak mají v Pardubicích s turisty těžké.

Na fotce je zvláštní puk, kterým se in-line hraje. Fotil Michal Klíma