weby pro nejsevernější čechy

Na nákup do eNDéeR

Když tedy matka Evropská unie schválila, že potraviny, které se prodávají pod stejným názvem v celé Evropě, mohou mít v jednotlivých zemích Unie jinou chuť nebo složení a spotřebitele to nepoškozuje, sedl jsem do auta a skočil za hranice do krámu. Ne poprvé. Dřív jsem tam kupoval plzeňské pivo po basách, teď co jsem hodnej, specializuju se na jogurty a sýry.  

Jako tip pro dnešek mám tu k porovnání to, čemu se v Čechách říká Hermelín, neboli král sýrů tedy něco na způsob Camembertu a Pere Eugene Camembert. Kromě srovnání chutí, které může být individuální (ano vede u mě ten cizozemský) je zajímavé i srovnání ceny a velikosti balení.Takže, ačkoli se velikost balení téměř shoduje, Pere Eugene Camembert váží čtvrt kila a stojí 1,39 eura (dneska 33,90 Kč) v balení Hermelínu najdete kotouček jaksi hubenější (120 g) za 21,90 Kč. Znamená to tedy, že za stejnou, čtvrtkilovou porci byste doma zaplatili cca 45,60. Hups!

Pro zajímavost koupil jsem ještě Tuzemský Camembert Pepper, který chutí blíží originálu, pepř je obsažen v „plesnivém“ povrchu, čtvr kila ale výjde na skoro rovných padesát korun.

Protože se mi tak dobře dařilo, koupil jsem si k sýru ještě lahev chilského vína Cabernet Crmenere 2010, výborné.. Ale o tom příště.

Tak na zdraví! Na zdraví pohraničí!

{module Na nákupy do zahraničí?}